Nyheter

Miljöredovisning på politikernas bord: ”Vi har lite att jobba med”

Nyheter Miljöredovisningen för året som varit fanns hos kommunstyrelsens arbetsutskott. Redovisningsplus är att matsvinnet minskar och minus i ekologisk mat och interna resor.. 

En av kommunens utterpassage

Redovisningen för 2023 är en gedigen handling på 77 sidor som avser det andra genomförandeåret för miljöprogrammet 2022-2025. I redovisningen anges uppföljning av mål, strategier och åtgärder som gjorts under året. 

Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen:
– Vi tappar i ekologisk närodlat mat och vi går åt fel håll gällande interna resor. Så vi har lite att jobba med. Vi har satt upp ambitiösa mål, inte för höga, men det visar att vi är engagerade och det är viktiga mål. Det som är positivt är att vi slänger mindre mängd mat och matsvinnet minskar i förskola och skola, konstaterar Jonsson (M) när miljöredovisningen presenterades. 

I målområden med negativ utveckling ses: Målet om att ställa om till fossilfria fordon. Under 2019-2022 hade kommunkoncernen cirka 30 procent av fordonsflottan fossilfri. Under 2023 har denna siffran sjunkit till 10 procent vilket är långt ifrån målet som är satt till 75 procent. Kommunkoncernen fortsätter även att köra mer bil än tidigare. Under 2023 är vi uppe på en rekordhög sträcka. Målet är att vi ska minska utsläppen från våra transporter med 60 procent till 2025 jämfört med 2010. Andelen ekologiska livsmedel fortsätter att sjunka och 2023:års andel är den lägsta sedan 2011. 

Målområden med positiv utveckling ses: Resandet med kollektivtrafik i kommunen fortsätter att öka. Invånarna reser 17,8 resor per invånare per år vilket är den högsta uppmätta siffran sedan mätstarten 2010. Arbetet med att minska matsvinnet har gett goda resultat där skolan och förskolan minskat matsvinn med 34 procent mellan 2019-2023. Målet om det ska finnas minst 4,5 MWh installerade i kommunen som geografiskt område är uppnått. Kommunkoncernen fortsätter att installera solceller på kommunala byggnader. 

Några händelser som skett under 2023 anges i redovisningen som: Kommunfullmäktige har antagit en kulturmiljöplan som förklarar ansvarsområden och kommunens ambitioner som rör kulturmiljövärden. En riktlinje för upphandling har tagits fram och beslutas av kommunfullmäktige. Flera platser för snabbladdning för lastbilar och personbilar har gjorts av externa aktörer, antalet elbilar per invånare har ökat från 10 procent år 2020 till 17 procent år 2022. I Hoks skola har det installerats bergvärme istället för tidigare pellets- och oljepanna. En utterpassage har färdigställts vid Stödstorpsån i södra delen av Vaggeryd. Gata- och parkenheten har påbörjat ett arbete om att värdera träd enligt Alnarpsmodellen vilket innebär att träd som behöver tas ned värderas ekonomiskt och ersätts. Ny avfallsplan har godkänts tillsammans med övriga kommuner i GGVV-samarbetet. 

Taggar

Dela


4 reaktioner på Miljöredovisning på politikernas bord: ”Vi har lite att jobba med”

När det gäller miljötänket för Sverige så det fullständigt spårat ur, för det första så betyder det inte ett skvatt globalt vad vi gör här. När Tyskland började elda kol i stället för klimatsmart kärnkraft och ingen protesterar utan miljörörelsen vill i stället knäcka svenska invånare ekonomiskt med höga priser på fossila drivmedel. Varför ska kommunen köpa in dyra elbilar när vi behöver pengarna till vård skola och omsorg? Vågar ingen tala om detta gigantiska bedrägeri längre?

En guldmedalj till gata/park som kör 100 procent fossilfritt bränsle i sina befintliga dieselbilar

Helt klart Magnus
Politikerna verkar inte veta hur kommunen själva jobbar.
De tror framtiden är el.

Om kommunkoncernen kör bil mer än tidigare så undrar jag om man okynneskör eller kör oplanerat – eller kan det bero på att man fått fart på verksamheter när trycket från covid har lättat? Vilka alternativa transportsätt man tänkt sig? Skall kommunkoncernen transportera sig med cykel eller till fots? Törs man föreslå signalfärgade cyklar som markering av kommunal tjänstecykel?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *