Nyheter

Min jul – Ewa berättar

Nyheter I en serie under julhelgen låter vi några personer i våra bygder berätta om sin jul under rubriken ”Min Jul”

Ewa Magnusson

Jullovet är snart här och då möter jag Ewa Magnusson på Hjortsjöskolan i Vaggeryd. Vi sitter i caféet för att prata julfirande och då inser jag att hon betyder något för eleverna. Med jämna mellanrum kommer det elever som vill dryfta något, stort som smått. Men det är ju julen som ska dryftas.

Berätta om din barndoms jul?

– Det har alltid varit liv och rörelse runt julfirandet, säger Ewa och det var alltid samma visa. Julafton firades med morföräldrarna i Skillingaryd och annandagen vigdes för samvaro med farföräldrarna. Nu mera träffas släkten hemma hos Ewa och Lennart på annandagen men deras respektive föräldrar besöks på julafton. De har alltid varit en hel del folk med barn och kusiner så de har alltid varit omkring 25 personer som har samlats för julfirande.

– Juldagen är numera en ”Pyjamasdag” som börjar med en långfrukost och tv-tittande samt inte minst att spela brädspel av olika slag. Framåt kvällen avnjuts kalkonen som har tillagats under dagen.

– Julen handlar om att umgås, menar hon och talar om att traditionen ser ungefär likadan ut forfarande men att det numera är som ett julknytkalas där man fördelar matlagningen. När det gäller julmaten är de ganska traditionella med de kötträtter som hör till, men en viktig sak är grönkålen som hon fått med sig via sin mormor som var född i Halland.

Kommer du ihåg någon julklapp från barnsben?

– Jag har två stycken som jag kommer ihåg lite särskilt, berättar Ewa. Den första var att tomten gav henne ett snöre som hon skulle följa och hon gick igenom morföräldrarnas bostad, runt och överallt. Till slut hamnade hon badrummet och där stod en våningssäng till hennes dockor som morfar hade gjort. Mormor hade bidragit med att fixa madrasser och sytt täcke och lakan.

Den andra presenten fick hon när hon var omkring 5 år gammal och det var en docka som var lika lång som hon själv var.

Är du en julmänniska?

– Absolut, säger Ewa med ett leende. Julpyntet ska fram till första advent och stå kvar till trettonhelgen om inte längre. Hon har aldrig upplevt julen som något som stressar och pressar, förutom i år eftersom hon är lärare på 70% och läser till speciallärare på högskolan på 67% och har dessutom politiska uppdrag.

– Men när julen väl kommer infinner sig en frid och ett lugn som är befriande, enligt Ewa.

Vad betyder julen för dig?

– Att få ge såväl presenter som omsorg

– Kärlek och gemenskap

– Att få tid att umgås med släkt och vänner

– Det är min jul tillsammans med den klädda julgranen med julklappar därtill. En viktig present är faktiskt ingen julklapp utan en namnsdagsklapp.

– Jag fick alltid en sådan när jag var barn och nu lever traditionen vidare eftersom min dotter också heter Ewa, avslutar Ewa Magnusson och går ut till eleverna som väntar på uppmärksamhet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *