Nyheter

Minnen och framtid när förening firade 75 år

Nyheter Färgstarka minnen och dråpliga berättelser korsade luften på Friluftsgården när Vaggeryds SOK firade 75-årsjubileum på lördagskvällen.

Inga-Lill Ekfeldt och Per Landin fick skåra var sin jubileumstårta. Jan-Erik Larsson förevigar händelsen.  [1/10]

Roland Emanuelsson . ordförande för 125-åriga IOGT/NTO frambar gratulationer till VSOK och dess ordförande Lisbeth Karlsson.  [2/10]

Ingemar Gustavsson, föreningens Vasaloppskung, visade upp en 50-årig tävlingsdress för skidåkning och den legendariska overallen från 1970-talet.  [3/10]

Gissa vem som vann tipstävlingen med frågor från 1972? Olle Eriksson.  [4/10]

Margareta Andersson och Marianne Gustavsson minglar.  [5/10]

Två av VSOK:s leading ladies genom tiderna, Eva Eliasson och Yvonne Liljeland.  [6/10]

Reine Frisk berättar om hur O-ringen festen i Skillingaryd höll på att ta slut redan innan den hade börjat.  [7/10]

Yvonne Liljeland visade upp en smycke som få kan matcha, ett armband sammansatt av mästerskapsplaketter.  [8/10]

Två VSOK-ordföranden i diskussion, Roland Emanuelsson och Bernt Ekfeldt.  [9/10]

Olle Eriksson bidrog till den goda stämningen med minnesbilder från 1960-talets stora VSOK-evenemang. Till vänster Rolf Hultman, till höger Håkan Svahn.  [10/10]

De flesta av de 40 festdeltagarna var nog efteråt överens om att avslutningen på kvällen, då minnena flödade fritt, blev jubileumsfirandets höjdpunkt.

Bland annat fick vi intressanta inblickar i spelet bakom kulisserna vid O-ringen i Skillingaryd 2005 då Skillingaryds FK och Vaggeryds SOK gemensamt ansvarade för såväl centralorten som den femte etappen.

Chef för centralorten, i realiteten borgmästare för hela O-ringenstaden med 10 000 invånare, var Reine Frisk. Han avslöjade att det var snubblande nära att detta jättearrangemang fick ett abrupt slut redan första tävlingsdagen.

Det var nämligen så att ett misstänkt föremål upptäcktes i marken ute på Ljungheden på skjutfältet där majoriteten av deltagarna bodde i husvagnar och tält.

– Om det var en livsfarlig spränggranat eller vad de nu var fick vi aldrig veta. Men det stod klart att den måste tas bort något sätt utan att någon annan fick kännedom vad det var och vad som var på gång. Jag räknade ut att bästa tidpunkten för att avlägsna granaten var mitt på dagen när alla var ute på första etappen, avslöjade Reine.

Det var mycket som låg i potten. Allt måste ske med största sekretess och under stort säkerhetspådrag. 

Allt gick väl. Granaten avlägsnades utan att något hände och utan att någon utanför den inte cirkeln fick kännedom. Men generalsekreterare Hans Falk hann bli rejält oroad när han fick chefen för Ing 2 på tråden.

– Hans fruktade att Ing 2-chefen skulle stoppa hela O-ringen-arrangemanget redan innan vi hade börjat. Det hade han befogenhet att göra. Men lyckligtvis ville han bara veta vilken klädsel som gällde vid kvällens bankett…  berättade Reine. 

En annan berättare i högform var Olle Eriksson som skötte kassörskapet i föreningen under storhetstiden i slutet på 1960-talet då föreningen arrangerade O-ringen 1966, skidtävlingar med världselit 1967–69 och Smålandskaveln i orientering 1969.

Olle är alltid en utmärkt berättare men den här kvällen var han verkligen i högform.

Roland Emanulesson, före detta ordförande i VSOK och numera ordförande för IOGT/NTO i Vaggeryd, framförde gratulationer till syskonföreningen IOGT/NTO. Tillsammans har de båda föreningarna under årens lopp genomfört otaliga arrangemang, nu senast i våras 200-årsloppet runt Hjortsjön.

VSOK-ordföranden Lisbeth Karlsson berättade om nästa utmaning för VSOK-medlemmarna, SM-veckan i orientering i Rävaskansen-massivet nästa år.

Minnen berättade också Bernt Ekfeldt, Eva Eliasson och Yvonne Liljeland.

Inför jubileet hade föreningens arkivgrupp/historiska grupp sammanställt en utställning med bilder och dokument från framför allt de år som gått sedan det stora 50-årsfirandet 1992. 

Ingemar Johannesson ansvarade för en tipsrunda inne i Friluftsgården där frågorna var begagnade men hade hämtas från 1972. De hade plockats fram ur föreningsarkivets gömmor.

En rent nostalgisk del av arrangemanget var färgdiabilder från 1950-talet som Eva Eliasson hade ställt till förfogande kvällen till ära. Bilderna var tagna av Evas make Sven, legendarisk landslagscenter i fotboll 1956 och entusiastisk fotograf och hade en fantastisk fin färgåtergivning. På den tiden tvangs amatörfotografer av rena kostnadsskäl värdera varje kameraknäpp. Det märks.

Det märktes också på de diabilder som Ingemar Gustavsson visade och som främst hade tagits av hans pappa Folke som i likhet med Sven Eliasson var en intreserad och skicklig fotograf. 

Ingemar Gustavsson hade också plockat fram tävlings- och träningsdräkter från åren 1967 och 1973. Det har onekligen hänt en hel del med både kläder och annan idrottsmateriel sedan dess.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *