Nyheter

Missionsparken – Godtemplarön

Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera vad som finns på många av de informationsskyltar som är uppsatta i Vaggeryds kommun. Det är våra hembygdsföreningar som har sammanställt informationen på skyltarna. Du har säkert stött på någon av dessa skyltar när du vandrat runt. I några av artiklarna har vi lagt till bilder på hur det ser ut i dag.

1904 upplät Johan Andersson, Lyckorna den lilla ön i Lagan till Logen 519 Nordstjärnan. Ön fick namnet Godtemplarön och kom att bli platsen för sommarfester med basarer, teater, musik, uppträdanden och kaffeservering. Sommaren 1932 flyttade Logen sin verksamhet till torpet Bäckalyckan väster om Hjortsjön och överlät ön till Vaggeryds Missionsförsamling. Ön bytte nu namn till Missionsparken.

1937 uppförde SMU/Svenska Missionsförbundets Ungdom/ en byggnad som kallades för Sommarhemmet och 1945 byggdes en musikpaviljong. Under sommarmånaderna flyttade Missionskyrkan sin verksamhet till Missionsparken. Många välkända talare, sångare och musiker har medverkat här.  SMU hade kvällscafé flera gånger i veckan. Ön blev en mycket omtyckt mötesplats för bygdens folk.  

Waggeryds Museiförening

  [1/4]

Sommarhemmet byggdes 1937.  [2/4]

Sommarhemmet efter ombyggnaden 1953.  [3/4]

Pastor Erik Tisell med konfirmander 1961.  [4/4]

Taggar

Dela


2 reaktioner på Missionsparken – Godtemplarön

Kommer ihåg SMU hade glasskafé på fredagarna, gick ofta dit med min familj. Trevlig samvaro och god glass
Ann-Christin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *