Nyheter

Misstänkt försök att lura äldre par

Nyheter Polis larmades vid 18-tiden till en bostad i Vaggeryd med anledning av ett misstänkt åldringsbrott.

Arkivbild. Foto: David Alin

En man i 90-årsåldern fick mellan 15.00–15.30 ett telefonsamtal av en man som sade sig ringa från banken. Han sa att man hade noterat en dragning av en större summa pengar från den äldre mannens konto. Den påstådde banktjänstemannen uppfattades som mycket trovärdig och samtalet varade en längre stund. Han sa att man behövde komma hem till mannen och hans fru för att hämta deras bankkort. Detta skulle vara nödvändigt för att spärra korten. Under det pågående telefonsamtalet kom en kvinna och hämtade mannens och hans frus bankkort i deras hem.

Kort efter att kvinnan hade lämnat bostaden med parets bankkort fattade de misstankar och kontaktade sin dotter. Dottern spärrade omgående bankkorten och flyttade över pengarna till ett annat konto. Efter det kontaktade hon polisen.

Det verkar inte som om paret har blivit av med några pengar men det är inte helt säkert. En utredning om bedrägeri alternativt försök till bedrägeri är upprättad. Mannen som ringde ska ha pratat svenska med en skånsk brytning. Det finns i nuläget ingen misstänkt för brottet.

– Bedragare kan vara mycket trovärdiga och övertygande. Även om man är väl förberedd kan det vara svårt att se igenom deras fasad. Att paret kontaktade sin dotter när de kände tvivel kring vad som hade skett, samt dotterns snabba agerande kan ha hindrat bedragarna från att lyckas att ta pengar från paret, noterar polisen som fortsätter:

– Om du eller någon i din närhet misstänker att du har blivit utsatt för bedrägeri eller bedrägeriförsök – spärra dina kort omgående och kontakta polisen. Skriv gärna upp det du kan komma ihåg om personen som tog kontakt – hur lät rösten, pratade man med någon dialekt, hur såg de ut, såg du om personen kom i någon bil och hur såg den ut. De uppgifterna är viktiga för den kommande utredningen.

Polisen uppmanar personer att prata med de äldre man har omkring sig. Berätta för, eller påminn dem om att bedragare ofta uppfattas som pålästa och trevliga. Det är ett arbetsredskap för att lyckas svindla äldre människor på sina besparingar.

Taggar

2 reaktioner på Misstänkt försök att lura äldre par

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *