Nyheter

Mitt i en udda mandatperiod

Nyheter Det har gått två år sedan valet och det är två år till nästa valdag och man undrar hur det funderas i Skillingehus

Gert Jonsson

Vi bestämde oss för att ta temperaturen på politiken och det allmänna läget. Därför bestämde vi träff med kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson för att få hans syn på tiden som gått och kanske lite framtidsfunderingar. Det finns säkert andra åsikter bland kommunens politiker, men detta är den upplevelse som Gert Jonsson delar med sig av.

– Det har varit en tid som inte liknar något annat, inleder Gert Jonsson. Vi hamnade i en tillväxtperiod som gick snabbare än vad någon kunde tro eller förvänta sig. Inflyttningen till kommunen var långt över prognoserna och det för med sig krav på den service som en kommun måste erbjuda. Det handlar om skolor, förskolor, äldreomsorg men också att skapa förutsättningar för annan samhällsservice som medborgarna har rätt att kräva. Hastigheten i tillväxten medförde samtidigt en del bekymmer så här sett i backspegeln. Politiken var inte tillräckligt följsam gällande investeringar som skenade och ledde till ett investeringsstopp och krav på åtgärder för att bättre planera och följa de beslut som fattas.

Vad har varit mest positivt?

– Naturligtvis är det roligt och ansvarsfullt att vi är en växande kommun, menar Gert Jonsson. Han tillägger att man vi inte får glömma alla de som redan bor lever i Vaggeryds kommun. Här har, enligt Gert Jonsson, medborgardialogerna runt om i kommunen varit mycket värdefulla. Det har kommit mängder av synpunkter och förslag från alla åldrar om önskemål på verksamheter som skull lyfta kommunen. Allt går inte att genomföra, men alla idéer beaktas och tas på allvar. De diskussioner och samtal som har förts mellan politiker, tjänstemän och allmänheten har gett bra inspel för det framtida kommunala arbetet. Sen vet vi att det tar tid att gå från idé till verklighet i den kommunala världen och det är en pedagogisk uppgift för politiker att förklara.

Skillingehus

Hur har coronapandemin påverkat?

– Vi kunde inte i vår vildaste fantasi ana pandemins konsekvenser, påpekar Gert Jonsson. Att det skulle gå så fort med smittspridning kom som en chock och det är bara att erkänna att samhället i stort inklusive Vaggeryds kommun var dåligt förberedda på vad som krävdes såväl avseende planering av verksamhet som behovet av skyddsutrustning. Vi blev överrumplade och var inte tillräckligt förberedda varken mentalt eller fysiskt. Men efterhand har det blivit bättre och vi upplever att under sommaren och hösten har klarat oss på ett bra sätt. (Intervjun gjordes innan smittspridningen satte fart för någon vecka sedan).

Hur har det påverkat det politiska arbetet?

– Det blir en speciell situation, menar Gert Jonsson och påpekar att man blir sammansvetsade över partigränserna när yttre omständigheter hotar de kommunala verksamheterna. Man blir lösningsfokuserad och ser till de behov som krävs för en trygg och säker kommun, och då hamnar ideologiska skiljelinjer i bakgrunden.

Som utomstående betraktare verkar det ha varit relativt lite av opposition under hela mandatperioden och särskilt under pandemins tid?

– Det kanske har varit så, säger Gert Jonsson och pekar på det faktum att i den snabba tillväxt som ska hanteras blir det naturligt att finna gemensamma lösningar för kommunens bästa. Man har inte råd att fastna i ideologiska detaljer när omvärlden kräver svar. Ser man till pandemin, som är långt ifrån över, var nog alla lite vilsna initialt. Då krävdes enighet och handlingskraft för att säkra medborgarnas tilltro till kommunens förmåga att fungera i en svår tid. Vi ska inte glömma att de statliga insatser som har gjorts för kommuner och regioner samt näringslivet har skapat handlingsutrymme som annars hade kunnat orsaka mycket stora besvär.

Den mesta oppositionen tycks finnas inom femklövern?

– Det kan möjligen upplevas så, tycker Gert Jonsson som påpekar att det är fem partier med egna utgångspunkter. Då kan det leda till interna diskussioner och man är inte alltid överens, men det är en av demokratins styrkor att samtala och kompromissa för att inte hamna vid sidan om den verklighet som pågår oavsett vad politiker tycker.

Vad ser du som viktiga framtidsfrågor?

– Vaggeryds kommun skiljer sig nog inte från andra, tror Gert Jonsson. Han ser att de handlar om hållbar tillväxt, god sysselsättning, förutsättningar för en aktiv fritid och kulturverksamhet och inte minst att medborgarna känner trygghet och delaktighet i sin vardag. För detta måste man ha en modern och stark organisation, något som man har menar han.

Konkret behöver man verka för att järnvägen elektrifieras för effektivare transporter, att bygga för trygg vård och omsorg samt ge barn och unga en trygg uppväxtmiljö. Dessutom krävs en offensiv och stark näringslivsverksamhet som skapar arbetstillfällen och ger förutsättning för bra försörjningsvillkor för såväl den enskilde som för samhällsbygget.

– Vi bor i en bra kommun som kan bli bättre, avslutar Gert Jonsson och pekar på det goda geografiska läget med goda järnvägs- och vägförbindelser. Det är bra förutsättningar för att locka företag och människor till våra bygder och då få en god tillväxt i hela kommunen.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Mitt i en udda mandatperiod

El eller inte kan vi inte börja med att se till att tågen går först de är ju mer eller mindre stående till och från hela tiden. Jag tycker att bussarna som går nu gör att vi slipper vara osäkra på om vi kommer iväg till skolan och jobb.

I referatet ovan nämner jag inte Höghastighetståg.
Det handlar om Y:et . Genom elektrifiering av järnvägen Värnamo – Jönköping och Nässjö. Ny och elektrifierad Järnväg som gör att vi kan köra mer gods på Järnväg samt få en tidsstyrd persontrafik till Jönköping och Värnamo.
Med elektrifieringen så kommer vi ner i tider av ca 50 Minuter Jönköping-Värnamo.
Alltså ca 25 minuter från vår kommun vilket gör att det blir effektivt och smidigt att arbetspendla.

Jag har arbetspendlat i 25 år till Jönkö ping
Om tåget ska stanna i Skillingaryd och Vaggeryd kommer inte 15 minuter hämtas in.
Diesiltågen klarar väl lätt 20 km i timmen till. Det är väl rälsarna som inte tål mer. Gör ingen skillnad om det går på elektricitet

Gert, att elektrifiera järnvägen – varför är det viktigt för Vaggeryds kommun?
Kan du konkret förklara att tåg i hög hastighet som kommer att passera kommunen tillför nytta?
Miljön kan man tänka, men innan elektrifieringen ät klar så går alla utsålda bilar på elektricitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *