Nyheter

Möbelriksdagen invigdes

Nyheter Till Hooks Herrgård hade ett hundratal anlänt när invigningen av årets möbelriksdag gjordes. – Hok finns med på världskartan. Se vårt bildspel från invigningen.

Daniel Wolbe från Starrike of Scandinavia  [1/8]

Gert Jonsson (M) Vaggeryds starke man talade vid invigningen  [2/8]

Landshövdingen Helena Jonsson kopplade upp sig via länk och förklarade riksdagen öppnad  [3/8]

Möbelriksdagen invigdes på Rännet i Herrgården, Hok, under förmiddagen  [4/8]

Ett hundratal deltar vid möbelriksdagen  [5/8]

Carl Gunnar Karlsson  [6/8]

Anne Marchal, moderator  [7/8]

Anna Rosenqvist, vd för Interör Cluster Sweden  [8/8]

Strax innan invigningen är redaktionen på plats på Herrgårdens ränne i Hok, där årets möbelriksdag omges av seminarium under dagen. 

Vi träffar Carl Gunnar Karlsson, Interiör Cluster Sweden, som berättar mer om vad som händer i dag och i morgon. 

– Vi är 100 deltagare och riksdagen sätter Vaggeryds kommun på kartan. Vi hoppas under de här dagarna få ett bra utbyte, vi har fantastiska talare under dagen och i morgon är studiebesök som gäller. Det gäller att titta på ett längre perspektiv, vetenskapen och kunskapen. Vad väntar i framtiden? Vi har ändrat vårt beteende, vi har jobbat hemifrån en längre tid och behöver möblemang till detta, något som inte varit i samma utsträckning. Temat är hållbarhet under dagarna. Under förmiddagen kommer vi att värna om svensk möbelproduktion och Jakob Trollbäck, som tagit fram symbolerna för de 17 globala målen i FN. Upphandlingar och forskning ska vi prata om i eftermiddag, där Swedeses vd Sonnie Byrling, finns med under punkten ”hållbara offentliga affärer”. Äntligen får vi träffas. Vi har jobbat med den här planeringen i två år så det känns bra att det här är igång, menar Carl Gunnar Karlsson. 

Strax innanför dörrarna finns Ola Hugosson och Uno Jonsson. 

– Vi planerade för det här förra året men då blev det inget. I dag är vi här och vi ska visa vad som hänt i vår industrihistoria i bygden från 1700-talet och framåt. 

Anna Rosenqvist, vd för Interör Cluster Sweden, började tala vid invigningen. 

– Världen är upp och ned. I en stund som just nu är det extra viktigt att vi sätter medmänsklighet i fokus: att vi tänker på att de som, både indirekt eller direkt, drabbas och att vi hjälper de nödställda. Det vi kan göra och vi bestämt är att vi inte kommer att ge våra talare någon gåva, utan vi skänker pengar till en hjälporganisation i stället. Men det finns ljusglimtar, vi har ju en möbelriksdag och att den är på riktigt och vi kan träffas är fantastiskt. Vi är i den möbeltätaste kommunen i landet, summerar Anna Rosenqvist och fortsätter: 

– I dag ska vi prioritera er som är här, vi ska prata internationell marknad, hållbarhet och forskning som funkar. I kväll blir det utmärkelser till personer som gör bra saker. I morgon gör vi studiebesök i kommunen, avrundar Anna Rosenqvist och lämnar över till moderator Anne Marchal som är imponerad av möbelriksdagens program och att tåget stannar i Hok.

– Vi har en minister, forskare, inspiratörer och innovatörer på plats. Det jag blev väldigt förvånad över när jag åkte hit var att tåget stannar i Hok. Jag kommer från Tingsryd, där har vi inte haft någon på- och avstigning på stationen på 55 år. Man vill att människor ska stiga av här i Hok. Hok finns med på världskartan, menar Anne Marchal.

Gert Jonsson (M) Vaggeryds kommun starke man bjöd på en kort filmsekvens om att i Vaggeryd finns kompetens och unikt nätverk och fortsätter; 

– Jag hälsar alla välkomna. Jag är stolt över kommunen. Jag är stolt över att det nuläget vi har nu. Vi har energi i kommunen. Det händer enormt mycket. Det kommer hit fler människor som vill driva företag. Vår vision här gör vi plats för att göra skillnad. Jag hoppas att vi kan dela våra värderingar här under de här dagarna. Möbelbranschen har en stor plats i vårt hjärta och det här passar verkligen in i detta. Kunskap, inspiration och glädje och äntligen att kunna träffas igen. Jag hoppas att ni känner på fredag eftermiddag att ni har varit i Hok, ni har varit i Vaggeryds kommuns och att ni har varit på möbelriksdagen. 

Därefter visas landshövdingen Helena Jonsson på storbildskärm och inviger möbelriksdagen: 

– Viktigt med innovation och utveckling. Tredje gången som jag är med på möbelriksdagen och det betyder att det är tradition.  Hok är rätt ställe att befinna sig på. Jag tänker på pinnstolen. Henrietta Kjellander, vid just Hooks Herrgård, ritade på en pinnstol. 1863 styrdes pinnstolen om till Hagafors pinnstolsfabrik. Det handlar om kvalité och design. Jag är stolt över möbelbranschen. Nu utvecklar ni branschen tillsammans med kunskap, kraft och inspiration. Jag förklarar härmed möbelriksdagen öppnad. 

Från Vaggeryds kommun deltar: Swedstyle, Swedese, Kinnarps, Vaggeryds kommun, Starrike of Scandinavia, WOG Trä och Science Park.
Från Värnamo kommun deltar: Källemo, Värnamo näringsliv och Science Park. 

I morgon förmiddag görs studiebesök på Byarums Bruk, Swedese och Hagafors stolfabrik.

Text: Sara Mejving
Bilder: David Alin

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *