Nyheter

Modellen som skapar förutsättningar

Modellen som skapar förutsättningar

Nyheter Möjligen tycker en del kommuninvånarna att det är en anonym verksamhet men innanför väggarna jobbar Arbetsmarknadsenheten hårt för att alla ska få en schysst start in i arbetslivet oavsett om man är gymnasieelev, nyanländ eller långtidsarbetslös.

Arbetsmarknadsenheten har funnits i kommunen i drygt 20 år. Till en början fanns verksamheten i Skillingaryd och sedan 1999 har lokalen varit i centrala delarna av Vaggeryd där det idag jobbar ett drygt tiotal handläggare, arbetsledare, coacher och socionomer. Enhetens viktigaste samarbetspartner är socialtjänsten och Arbetsförmedlingen. Huvuduppdraget från politiken är att stötta och hjälpa folk ut på arbetsmarknaden från försörjningsstöd, långtidsarbetslöshet eller som nyanländ i kommunen. Historiskt, och utifrån ett rikssnitt, tar det ungefär 7 – 8 år för en nyanländ att komma ut i arbetslivet men när det gäller Vaggeryds kommun stämmer inte den bilden utan här har vi bland de bästa siffrorna i Riket.

Ett uppdrag från arbetsförmedlingen till arbetsmarknadsenheten är att kartlägga arbetsmarknaden för att kunna fatta ett bra och långsiktigt beslut tillsammans med personen som av någon anledning är långtidsarbetslös. Av de 30-tal ny anlända som Arbetsmarknadsenheten fick jobba med under förra året gick hälften till arbete.

– Försörjningsstöd är inte och får inte vara en långsiktig lösning utan enbart en kortsiktig, säger Michael Anderberg på arbetsmarknadsenheten i Vaggeryd.

De som får hjälp av Michael, Alf och deras kollegor kan vara personer som har en nedsatt arbetsförmåga, långtidssjukskrivna eller elever som är på väg att ge upp från gymnasieskolan. Här varvas kartläggning tillsammans med språkcoach, vägledning, praktik, motivationsarbete för vidareutbildning m.m. Här gör vi skillnad tillsammans slår Michael fast.

– Vi eftersträvar att mötas på en jämlik nivå, säger Michael och berättar att alla under taket fikar till exemplet tillsammans för att klara av det ”vardagliga” och berättar vidare att enheten under senare år utökats med tjänster som jobbar med försörjningsstöd, integrationsarbete och boendeanskaffning nu när kommunen tagit emot många flyktingar.

I huset får många sin första anställning, kök, lokalvård, snickeri eller via yttre verksamheten som snöskottning och trädgårdsskötsel. På snickeriet görs den populära bussen till Länsstrafiken. Bolaget ville marknadsföra sig i varje kommun och nu har Arbetsmarknadsenheten levererat närmare tiotalet bussar till olika platser i länet. Snickeriet gör även lekutrustning och teaterscener till förskolan och renoverar cyklar i mån av tid.

– Det gäller att hitta meningsfulla uppdrag som kan användas i verksamheten och målet är bland annat att skapa positiva rutiner och meningsfullhet. Det kan handla om enkla rutiner som att gå upp på morgonen och lägga sig på kvällen. Ska man orka jobba måste man äta, därför har vi ett eget kök här i huset, säger Michael. Köket är också en bra praktikplats och många nyutbildade kockar har efter en kortare praktik eller anställning gått vidare till fasta jobb. Kockyrket är dessutom ett bristyrke så kan vi bidrag där är det bara ett extra plus.

– Efter kartläggning kanske en gammal kock som inte längre kan jobba kvar i yrket bli CNC-operatör vilket var fallet med en förra året. En arbetsskada kanske gör att man inte klarar av sitt tidigare yrkesval. Är man arbetslös förstärker det utanförskap, men alla vill bidrag och när de får chansen är de med och gör skillnad. Vi jobbar mycket med lokala företag som har en förståelse för att personer kommer ut i arbete, berättare Alf Vedeskog, SE-coach på Arbetsmarknadsenheten.

– Vi ser oss som en provkarta, där man har möjlighet att prova på andra yrken utifrån intresse. Det är otroligt inspirerande att få vara med om deras livsresa och se personen få fäste någonstans. Det finns inga omöjliga fall, det gäller att hitta rätt arbete till rätt person, avslutar Michael.

Michael Anderberg öppnar dörren till Arbetsmarknadsenheten

Taggar

Dela


4 reaktioner på Modellen som skapar förutsättningar

Detta handlar främst om att utnyttja de arbetslösa med försörjningsstöd som gratis arbetskraft, en modern form av slaveri, där försörjningsstödet motsvarar den mat och tak över huvudet som slavar genom historien alltid getts! Försörjningsstöd är inte lön, och definitivt inte avtalsenlig lön, men försörjningsstöd motsvarar knappt mat och tak över huvudet, vilket är exakt det som slavar genom hela historien fått ut i ”lön”!
Denna åtgärd är främst en bestraffning, en variant av samhällstjänst som kriminella döms till, men åtgärden kan även ses som en form av mental tvångsvård där arbetslöshet anses vara orsakad av mentala hälsoproblem såsom ”lathet”…!

Hur många av dom som fått anställning har fått
Ett ”riktigt” jobb o inte ett jobb som är påhittat

jag fick ett arbete av ame efter en lång tids arbetslöshet och jag är kvar där än, efter 4 år, jag tycker dom gör ett toppenjobb

AME gör ett så pass bra arbete att Arbetsförmedlingen måste banta ner då pass mycket att dom endast behöver två små kontor i Vaggeryd. Dom kontoren hyr dom av AME. Grattis Arbetsmarknadsenheten👍🏽👍🏽

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *