Nyheter

Modern teknik bakom många felaktiga 112-larm

Nyheter Den nya tekniken är allt som oftast till nytta för oss. Men ibland kan den fungera lite FÖR bra. Bland annat händer det att telefoner och bilar larmar 112 trots att ingenting hänt.

Foto: Pixabay och privat

Under gårdagen kunde ni läsa om en telefon som larmade om en bilolycka utanför Rydaholm – trots att en olycka inte skett. I just det fallet har tidningen ingen kännedom om vad som låg bakom. Men det har blivit vanligare att den moderna tekniken felaktigt larmar 112.

Hjälpmedel larmar fel

En av anledningarna är Apples verktyg Crash detection i Iphone. Hjälpmedlet är tänkt att larma 112 på egen hand vid en krock där de inblandade inte själva kan larma.
– Jag har ingen aning om exakt hur vanligt det är, för vi har inte hittat något sätt att bokföra det. Men jag vet att vi får in såna här larm som ibland är felaktiga, men också skarpa larm bör poängteras, berättar Björn Skoglund på SOS Alarm.

Han berättar att Apple själva utvecklat verktyget utan dialog med SOS Alarm.
– I efterhand har Apple redovisat för oss att de gjort, jag tror de pratade om en miljon testtimmar, där de tagit fram den här algoritmen som styr det hela.

Grundinställningen fel

I moderna bilar finns en funktion som är framplockad gemensamt med EU där bilen själv ska larma vid en olycka.
– Den fungerar inte heller vidare bra, det är ungefär 25 procent som är riktiga larm, berättar Björn Skoglund.

Just nu har SOS Alarm upptäckt en markant ökning av antalet felringningar via smarta telefoner.
– Vi har bollat detta med 13 andra länder samma problem. I den nya verisonen av Android-telefoner så har man en funktion som man kan aktivera där 112 larmas om man trycker fem gånger snabbt på sidoknappen, berättar Björn Skoglund och fortsätter.
– Den är till för om man exempelvis är under hot och har telefonen i fickan så ska man kunna ringa obemärkt. I vanliga fall så är det där en funktion som är avslagen i grundläget och som man måste sätta igång själv. Men i den senaste versionen är den påslagen från början och folk upplever att telefonen ringer upp av sig själv och man kan inte stänga av samtalet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *