Nyheter

Moduler ska lösa lokalproblem på Fenix

Moduler ska lösa lokalproblem på Fenix

Nyheter Vaggeryds kommun kommer att köpa in nyckelfärdiga paviljonger så kallade moduler för att klara de stora lokalbehoven inom både grundskolan och Fenix kultur- och kunskapscenter.

Tre lektionssalar kommer att placeras mellan Fenix 2 och ”gamla” Fenix för att man ska kunna åtgärda den trångboddhet på Fenix som under den senaste tiden har blivit akut.
Det var inte länge sedan bilden var en helt annan.  Då fanns det lediga utrymmen i Fenix 1 vilket tillät förskolan Växthuset att etablera sig i norra delen av gymnasiebyggnaden.
Men det var då det. Nu finns det till exempel en kö på 40 personer som väntar på att få lära sig svenska. Utöver de 70 ensamkommande barn som finns inskriva räknar med med ytterligare 93 nästa år.
Lägg därtill att paviljongen norr om Fenix 1 redan användas av Fenix-gymnasiet. För att klara sfi-undervisningen kommer man troligen att ordna dubbla lektionspass, ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen från och med vårterminen.
– Nu har Fenix ett mycket stort behov av lokaler och det har krävt snabba beslut, säger kommunalrådet Kenth Williamsson.
– För att klara tillströmningen av främst gymnasieelever men också de stora behoven av undervisning i svenska för invandrare och ensamkommande barn  har vi beslutat om en utökning med tre så kallade basutrymmen för sammanlagt 75 elever. Basutrymmena omfattar klassrum med grupprum och personalarbetsplatser.
Frågan var dock inte helt okontroversiell. När barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott diskuterade frågan föreslog ledamöterna Christer Holmgren (M) och Atcha Adinda (Lib) att man först skulle undersöka om det fanns några alternativa lektionslokaler disponibla. Men majoriteten bestående av bun—ordföranden Viktoria Önneby (KD), vice ordförande Roger Ödebrink och Marijo Corkovic, båda (S) drev igenom sin åsikt om snabba modullösningar.

I kommunstyrelsens arbetsutskott blev det däremot ingen votering.
– Jag kan hålla med om Christer Holmgrens förslag eftersom vi också måste se vad som finnas att göra den väg han föreslog. Men läget är så akut med så snabb tillströmning av elever att vi helt enkelt måste komma till skott inför höstterminen 2016. Därför bifallde kommunstyrelsens arbetsutskott  beslutet i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott, säger kommunalrådet Allan Ragnarsson.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *