Nyheter

Möten med minnen – specialproducerade museivisningar

Nyheter Vi fick följa med Anna Tillberg och hennes anhöriggrupp på ett av deras möten. Gruppen träffas varannan vecka i samma lokal som Mötesplats för Seniorer men den här träffen var förlagd till Vandalorum.

Ida Olsson framför färgglada textilier.

När vi anländer till konsthallen träffas gruppen i entrén tillsammans med Anna Tillberg från Värnamo kommun. Anna jobbar som anhörigsamordnare och vill gärna presentera det här för sin grupp. Ida Olsson som är konstpedagog på Vandalorum berättar:

– Vi har en verksamhet här som heter ”Möten med minnen” som började som pedagogiskt program på museum of modern art i New York och togs senare till Sverige 2013. Det handlar om att man gör specialvisningar för personer med demenssjukdom av olika slag. Då tittar man på konst eller utställning tillsammans och pratar om det man ser. Tanken med det här är att få en positiv upplevelse och att man kan göra något tillsammans. Det blir som vi kallar det, en frisk aktivitet, där man inte fokuserar på sjukdomen utan att man fokuserar på att få en trevlig stund. 

– Antingen kan man komma tillsammans med en anhörig eller tillsammans med vårdpersonal av olika slag. Tanken är att mötas på lika villkor och ska vara lika mycket för den friska som för den sjuka. Det kan vara svårt att hitta dessa aktiviteter som kan passa för båda, fortsätter Ida.

På Vandalorum har de olika utställningar och den här dagen är det bland andra textilkonstnären och formgivaren Wanja Djanaieff som visar sin utställning om hennes 22 älsklingsfärger. Wanja har framförallt formgivit textilier och har varit verksam i 60 år. Utställningen är väldigt färgglad och har fantastiska mönster.

– Färger är ju något som alla kan relatera till och de allra flesta har ju sin favoritfärg. Tanken med de här visningarna är att man kan plocka upp minnen eller att man hittar saker som man känner igen och det besökarna är intresserade av. När jag har en grupp går visningen lite långsammare, vi sitter oftast stilla en stund och tittar och sedan pratar vi om det vi ser efter en liten stund. Tanken är också att fokusera på lite färre grejer så att det inte blir oroligt. Vi försöker hitta platser i utställningen där man tror att man kan väcka minnen och det som besökarna vill titta på eller prata om, berättar Ida Olsson.

– Det här är ett forum både för de anhöriga och för de demenssjuka. Man blir i många sammanhang ifrågasatt utifrån sin demenssjukdom och man blir ofta påmind om sin sjukdom. Här blir man inte det och det är jätteviktigt att känna att man blir påmind om den delen som är frisk. Detta är ett fantastiskt anhörigstöd där man med sin demenssjuke partner ska kunna göra någonting tillsammans, säger Anna Tillberg.

Möten med minnen genomförs med stöd från Familjen Kamprads stiftelse, Kulturrådet, Region Jönköpings län och Värnamo kommun. Dessa besök är kostnadsfria och man välkomnar besökare från alla kommuner.

I entrén välkomnas gruppen av Ida Olsson och Anna Tillberg.  [1/4]

Mycket färg i denna utställning.  [2/4]

  [3/4]

Ida Olsson, konstpedagog och Anna Tillberg, anhörigsamordnare Värnamo kommun.  [4/4]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *