Nyheter

Motion: Arbetsskor till personal inom vård- och omsorg

Nyheter "Personalen inom de flesta områden i vård och omsorg har, liksom sina kollegor inom de tekniska förvaltningarna/bolagen, tillgång till arbetskläder" skriver S i en motion till kommunfullmäktige

S föreslår arbetsskor till all personal inom vård- och omsorg

Men när det gäller arbetsskor så skiljer sig helt plötsligt de tekniska och omsorgsyrkena åt. Personalen inom vård och omsorg får bekosta de skor som används under arbetspasset själva. Trots att de går och står större delen av sina arbetspass på hårda golv och många av dem utomhus i olika väder. Slitaget och risken för att skorna utsätts för ohygieniska inslag smitta är stor utan att personalen kan råda över det. Arbetsgivaren styr vad, hur och när de ska utföra sina arbetsuppgifter.

Fotriktiga skor som avlastar vid hårda golv och minimerar risken för arbetsskador ex vid halt underlag (både inne och ute) är en stor kostnad för en redan lågavlönad personalgrupp. Vilket resulterar i att personalen ofta går i plastsandaler och billiga gympaskor. Det resulterar i knä, rygg och höftproblem samt arbetsskador vid halk- och fallolyckor. Skorna tas dessutom ofta hem då de är ens egna och medför risk för smittspridning ut i samhället.

Anställda inom vård och omsorg behöver, liksom de inom de tekniska förvaltningarna, arbetsskor ur arbetsmiljöperspektiv men också för att jämställda förhållanden ska eftersträvas mellan kvinnor och män. Här behöver vår kommun visa att vi är en attraktiv arbetsgivare som arbetar förebyggande och värdesätter alla medarbetare lika.

Kostnaden för att införa fria arbetsskor till personalen inom vård och omsorg blir dessutom låg om man ser på de sjukskrivningskostnader som undviks. 

Därför yrkar vi:

Att personalen i vård- och omsorg förses med arbetsskor.

För Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun
Kenth Williamsson (S)
Oppositionsråd                            

Göran Tollbo (S)
Ersättare Socialnämnden

Taggar

Dela


Läs mer

Vårdpersonal får bekosta sina arbetsskor själva: ”Medför risk”

3 reaktioner på Motion: Arbetsskor till personal inom vård- och omsorg

Ja, det skulle vara självklart att ha arbetsskor och jackor. Ibland kan man ju undra vilken planet folk kommer ifrån. Helt otroligt vi lever på 2000-talet – vi borde kommit längre vi borde redan varit i tiden som vi är i. Ja, det är på tiden att kommunen steppar upp. Vi ska leva i ett samhälle där det inte bara ska drivas en massa frågor utan också vara handlingskraftigt. Vi alla lever i ett samhälle där det måste hända något, innan allt raseras. Det vore ju skönt att veta att man lever i ett tryggt samhälle där alla får sin beskärda del där pengarna hamnar på rätt ställe. Vi ska inte slösa bort våra skatter. Vi ska inte försumma människors rätt i samhället utan bygga en trygg och stadig grund att stå på och kunna vara stolta över

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *