Nyheter

Motion: Avskaffa ofrivilliga delade turer

Nyheter Motionen om att avskaffa delade turer, för de som inte önskar, lämnades in av SD under gårdagskvällens kommunfullmäktige

Foto på vård- och omsorgsboende

SD lämnade under kommunfullmäktige in en motion gällande ofrivilligt delade turer inom omsorgen. Jan-Erik Aronsson (SD) tar plats i talarstolen:  

– Upprinnelsen till den här motionen var att jag när jag besökte hemtjänsten så frågade jag vad det som var högst på deras önskelista. Svaret kom direkt och det var att ta bort de delade turerna. Jag har hittat en modell som finns, där det inte är tvingande att jobba delade turer, utan frivilligt. De som jobbar delade tider får betalt med 70% i tiden i uppehållet mellan arbetspassen. Förvaltningen har varit framme och sökt statliga pengar nu innan jag lämnar in motionen. Men den här motionen är viktigt. Vi ska vara en attraktiv arbetsgivare samt garantera en trygg och värdig vård och omsorg för brukare med behov. Verkligen är dock en annan. Delade turer innebär långa arbetsdagar med obetalda håltimmar. Det är många gånger tuffa arbetsförhållanden och arbetsvillkor för våra anställda inom vård och omsorg. Det går att ordna om den politiska viljan finns, säger Jan-Erik Aronsson (SD). 

SD vill att Vaggeryds kommun ska införa ”Söderhamnsmodellen” i stället för dagens ofrivilligt delade turer. Söderhamnsmodellen innebär att det blir frivilligt att arbeta delade turer och får uppehållsersättning i form av lön eller uttag av ledig tid ska kunnas ta ut för den tiden mellan två arbetspass, om den anställde väljer att jobba delade turer. 

– I Söderhamn har reformen tagits emot väl av de anställda. Vi i SD yrkar att de delade inom vård- och omsorgsverksamheten i Vaggeryds kommun kartläggs. Och att avskaffa ofrivilliga delade turer inom vård- och omsorgsverksamhet i vår kommun, summerar Jan-Erik Aronsson (SD). 

Motionen godkändes av kommunfullmäktiges ledamöter och skickades till kommunstyrelsen för beredning. 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Motion: Avskaffa ofrivilliga delade turer

Det måste anställas mer personal, tänka i ett hälsosamt tänk för att våra vårdtagare ska få den kvalitet de är värda. Möta deras behov och ha ett grundläggande schema så att vi kan möta våra vårdtagare. Vi är många som går till jobbet med glädje. Tiderna i grundschemat och mer personal. Det är dags nu att man tar ställning.

Alternativet till delade turer är ofta att jobba 7-20 med flera små raster som man ofta inte kan ta ut. Kollegan går 7-17 Så har man 13.30-22 kvällen innan alternativt 7-14 på måndagen. Efter det behöver man flera dagars återhämtning. Gillar inte delade turer men detta är att välja mellan pest eller kolera. Någonstans måste man få ut sina timmar man måste göra. Mitt förslag är att sänka arbetstiden. Inser att man inte kan få 6 timmars arbetsdag = 30 timmars arbetsvecka direkt men ha det som mål. Man skulle orka och må så väldigt mycket bättre då. Tror också att kommunen skulle ses som en så mycket bättre arbetsgivare Som det är nu är det inte många som orkar heltid till pensionen För alla ska orka heltid, helst i 40 år, för att få full pension eller?/Carina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *