Nyheter

Motionen: Förkorta arbetstiden för 62-plussare

Nyheter I en motion till kommunfullmäktige föreslår Vänsterpartiet att kommunen ska budgetera medel för att förkorta arbetstiden för de som har fyllt 62 år.

Arkivbild. Vård- och omsorgsanställda önskas få gå ner i tid vid 62 års ålder.

Läs motionen i sin helhet nedan:

Som man säger – man behöver inte uppfinna hjulet än en gång. Jag har haft en idé som nu har ökat än mer i betydelse efter den nya ”reformen” av vårt pensionssystem, det vill säga höjningen av åldersgränsen för uttag av pension. Ska vi jobba några år till – vem ska orka? Hur ska våra liv te sig efter det att vi har gått i pension? Jag har undersökt olika modeller runt om i landet och hittat en del uppslag till modeller som jag skulle vilja att medarbetare i just vår kommuns verksamheter skulle kunna arbeta efter. Jag hittade en modell som heter ”80, 90, 100”. 

Den här modellen är tänkt att fungera enligt följande: 80 procent arbetstid, 90 procent av lönen och 100 procent pensionsinbetalningar. 

Denna modell vill vi i en första fas att den framgent ska gälla för kommunens medarbetare från 62 år. I den första skedet är det tänkt att satsningen ska rikta sig till de med fysiskt krävande arbetsuppgifter inom kommunen, framförallt inom vård- och omsorg samt barn- och utbildningsförvaltningen. Denna modell ger kommunens arbetare möjligheten att förlänga sitt arbetsliv, orka jobba fram till sin pension och skapar mer tid för både vila och nöje. Många medarbetare jag träffar säger att det är orken som är det största problemet. Att man ibland knappt orkar att vara ledig. Vi kan inte påverka alla arbetsplatser men vi kan försöka göra kommunens arbetsplatser bättre. 

Vänsterpartiet föreslår
Att kommunen ska budgetera medel för att studera denna modells möjlighet att påverka våra medarbetares hälsa och effektivitet.
Att modellen testas och sedan följs upp efter minst tre år. 

Motionen är inlämnad av Elizabeth Orellana Bravo (V), godkändes av kommunfullmäktiges ledamöter och remitterades vidare. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *