Nyheter

Motion: Inför gratis mensskydd i skolan

Nyheter Liberalerna lämnade in en motion till kommunfullmäktige gällande införande av gratis mensskydd för kommunens högstadieelever

Arkivbild Ewa Magnusson (L)

Ewa Magnusson (L) berättar om partiets motion, som är inlämnad tillsammans med Atcha Adinda och Ann-Christin Holmgren, i kommunfullmäktiges talarstol

– Det är tabu att prata om. Vi anser att vi kan undanröja hindret för unga tjejer om vi kan erbjuda gratis mensskydd. Det finns möjlighet i dag, men man måste gå och fråga. Kanske någon form av automat där man kan hämta detta utan att fråga. Det handlar inte om mycket pengar, menar Ewa Magnusson när hon lämnade in motionen och anger att Jönköping kommun infört detta. 

I motionen anges att kommunen ska tillhandahålla gratis mensskydd på högstadiet i kommunen och att undersöka behovet av att även kommunens mellanstadieskolor och gymnasium också ska göra detsamma och då införa det där också. 

Motionen lämnades över till kommunstyrelsen för beredning. 

Taggar

Dela


17 reaktioner på Motion: Inför gratis mensskydd i skolan

Magnus: Jag tror säkert elevhälsan främjas på många olika bra sätt, det är ju jättebra. Idén kring gratis mensskydd är ju i grunden såklart god som också säkert skulle kunna underlätta. Men jag vet inte om just mensskydd är skattebetalarnas skyldighet att förse med just sådant.

Jag tolkade ”killar kan stoppa upp tamponger i näsan” samt ”killar slipper ha mens” som att man förminskande killars problematik som icke existentiell , men det skulle tydligen bara förkastas samt att debatten som förs idag har hamnat fullständigt kring det kvinnliga perspektivet, därför ville jag också lyfta det motsatta så det sker på lika villkor utan övervikt åt något håll.

M: Varför ska jag lägga ner? har man i din värld inte rätt att uttrycka sin åsikt och ge olika perspektiv på saker? Eller ska vi tysta alla som inte tycker som du? det finns det gott om andra länder som det passar sig bättre för om man föredrar den modellen, jag föredrar demokratin.
Personpåhopp som en så kallad ”kränkt” man ger jag inte heller mycket för, jag försökte vara objektiv i frågan, men det verkade inte passa?

Samtidigt är det skattepengar det handlar om som vi gemensamt ska förvalta på ett sunt och bra sätt och är man orolig som förälder kan man som förälder ta det snacket/ansvaret för det kommer ju faktiskt ett ansvar med att skaffa barn där alla delar ingår, man kan själv gå in till affären och köpa dess förnödenheter och skicka med till skolan, allt kanske inte kommunen ska finansiera, då skulle önskelistan vara oändlig och skattetrycket därefter samt att om man gör en sån här grej, ska man satsa lika mycket på dess motsatta kön är min åsikt.
Vaggeryds kommun klarar inte att finansiera sig själv, det behövs statsbidrag och tas emot stöd. På ett ungefär har Vaggeryds kommun utgifter på 1 miljard kronor, men vi har bara intäkter på drygt 700 miljoner kronor, så man kanske också ska prioritera kärnverksamheterna så de funkar först och främst med ett sådant underskott.
Jag argumenterar inte för eller emot killar eller flickor, jag är förståndig nog att förstå bägges perspektiv där jag förstår svårigheterna kring det, även ditt.
Du får gärna tycka och tänka vad du vill, det är helt okej.
Att ha mens är säkert jättejobbigt på alla tänkbara vis, det är ingen som motsätter sig det.

Brukar vara ganska lönlöst att försöka föra en dialog vidare, så jag avslutar här, man är ju tydligen diskvalificerad från att yttra sig för jag har ju aldrig haft mens. Jag tänker inte diskvalificera dina åsikter kring killproblematik för att du är kvinna i alla fall.

Det finns ett skåp på en av toaletterna på Hjortsjöskolan som vi fyller på så att man inte ska behöva fråga efter det. Tyvärr tar ju en del mer än de behöver och då blir det tomt till andra som behöver be om det.

Killar svettas mer, ska de då ha gratis deo på skolan för det tycker det är jobbigt med svetten?
Killars höga testosteronnivå orsakar en del trubbel för dem själva och andra, ska vi kompensera för det också?
Killar kan få ofrivillig erektion vid opassande tillfällen i unga åldrar, det slipper kvinnor tillexempel, kan få ont i testiklar om man sitter ”fel”, det behöver kvinnor inte tänka på.
Killar mognar senare är till nackdel.
Jag bara tänker och undrar, inget är skrivet i sten men att killar skulle ha det så lätt och som jag skrev tidigare. Vart ska man dra gränsen?

Lasse, självklart läggs det stora resurser på killars (och tjejers) skolresultat, våld i skolan, psykisk ohälsa och så vidare. Ingen har sagt något annat och ingen har förminskat killars problematik. Vi har en väl utvecklad elevhälsa i Sverige som jobbar med barnens välmående på tusen olika sätt.

Om gratis menskydd underlättar för någon att gå till skolan eller vara med på idrotten, är gratis mensskydd en enkel, liten insats stor effekt (minskad frånvaro-bättre skolresultat).

Redaktionen tillägger: Vi är tacksamma att de som kommenterar undviker engelska uttryck. Vi bor i Sverige och ska använda vårt eget språk

”Lasse” jag tror att du kan lägga ner. Du försöker hitta saker för att argumentera emot att flickor i skolan ska kunna känna sig trygga med att det finns bindor om mensen kommer. Du har ju uppenbarligen aldrig haft mens men för flickor kommer den ofta väldigt oväntat innan den blir regelbunden. Det kommer många gånger väldigt mycket och många flickor missar skolan en gång i månaden på grund av att de inte har tillgång till skydd. Du talar om smärtor i testiklarna, tillåt mig skratta. Är det något man vet med säkerhet så är det att flickor har extrema smärtor, illamående med mera varje månad vid mens men det är inte det vi diskuterar här. När du själv har haft din första mens kan du komma tillbaka och diskutera frågan, innan dess så låter du bara som en missunnsam, kränkt man.

Redaktionen tillägger: Vi är tacksamma att de som kommenterar inte använder förkortningar.

Absolut inte bitter, men diskutera gör jag gärna.
Att man har olika åsikter har jag inget problem med heller, det är sunt och ger olika insynsvinklar. Man måste inte ha samma åsikt och för den sakens skull vara ”bitter” för att man tycker olika. Konstig slutsats enligt mig.

Är beredd på att hålla med att det ska finnas stöd till barnen, absolut. Men om kommunen ska ta denna kostnaden är jag ytterst tveksam till, och ska man nu göra detta ska det också satsas något som är till killars svårigheter.
Jag tycker tyvärr att jag ser alldeles för stor tendens att allt fokus ska riktas till kvinnornas behov och det tycker jag inte är okej, för mig är det ojämställt. Jämställdhet för mig är att man har samma villkor, inte att man premierar en viss grupp.
För killarnas del har de sämre resultat i skolan, fler killar väljer självmord, fler killar utsätts för våld, mer riskbenägna tillexempel, men att förminska killars problematik är väl trendigt, de ska väl helst förtryckas? Så tolkar jag era kommentarer utifrån så det formuleras.
Jag är för båda könen på lika villkor.

Lasse, det är skolbarn vi pratar om. Och ja, vi ska stötta våra barn i alla sorters problematik oavsett kön. Lågt att göra detta till en debatt om jämställdhet.

Svar till Lasse: det killarna får är att de slipper att ha mens. Om de hade haft det skulle de också få mensskydd. Kommunen håller med toapapper till både killar och tjejer.

För att förtydliga förstår jag problematiken kring detta och att detta kan vara svårt för unga att prata om, att det dels ska vara smidigt/anonymt.
Jag tycker såklart också att man man ska hantera detta på ett smidigt sätt utan att behöva skämmas eller liknande.
Men om det är rätt väg att gå vet jag inte.
Isåfall behövs stödfunktioner för alla sorters problematik, och är det kommunen som ska ta alla dessa kostnader på sikt då?
Eller vart ska man dra gränsen?

Så bra! Gällande Lasses inlägg så är det ju så att killarna inte har mens. Inget argument för att förhindra att tjejer får gratis mensskydd, helt irrelevant.

Tycker nog inte man ska dela upp olika saker såhär baserat på biologiska faktorer.
Killar har vissa förutsättningar, ibland till fördel och ibland till nackdel, tjejer har vissa fördelar och vissa nackdelar beroende på vilka kategorier man tittar på kring olika statiska tendenser. Ska vi kompensera för alla olika saker ska det ske på lika nivå, jag tycker att tendensen är att det drivs bara tycka synd frågor för kvinnor nu för tiden oavsett vart man lyssnar, samtidigt pratar man om jämställdhet. För mig låter det enormt ojämställt att man bara ska premiera den kvinnliga gruppen i dess olika kategorier när man inte pratar om det motsatta.
Vad får killarna i skolan för motsvarande stöd skulle kunna vara en aktuell fråga?

Nu tycker jag att du låter lite bitter Lasse. Killarna kan säkert få hämta en tampong eller till och med två och sticka upp i näsan om de får näsblod. Känns det bra för jämställdheten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *