Nyheter

Motion: Inför invånarbudget

Nyheter Vänsterpartiet lämnade under kommunfullmäktige in en motion om att införa invånarbudget. "Stärker kommundelarnas identitet" menar motionären till ledamöterna...

I motionen finns att läsa: 

Vi tror att detta projekt, som gjorts i Nässjö kommun, kan genomföras i vår kommun och kan gynna utvecklingen i de olika kommundelarna utanför centralorten. 

Medborgarbudget, eller vi föredrar att kalla det invånarbudget, har faktiskt en internationell bakgrund. Den föddes som ett verktyg i brasilianska staden där den första budgeten genomfördes redan 1989. Idén har därefter använts på flera olika platser. På Sveriges Regioners och Kommuners hemsida anges att Nässjö kommun sedan 2016 arbetar med medborgarbudget som arbetsmetod för kommundelsutveckling. Med en budget på totalt 500 000 kronor under åren 2016 till 2020 till vart och ett av de åtta planeringsområden, Flisby, Ormaryd, Solberga, Äng, Fredriksdal, Grimstorp, Stensjön och Sandsjöbygden, kunde alla som bodde i planeringsområdet vara med och bestämma vad pengarna ska användas till. 

Budgetanslagen var till för investeringar i sådant som skulle förbättra den fysiska miljön. Alla som bodde inom planeringsområdet kunde vara med och bestämma vad pengarna skulle användas till genom en förslagsprocess, där invånarna lämnade sina ideér till kommunen och där förslaget sedan gick att rösta på. De förslag som fick flest röster rymdes inom ordinarie driftbudget genomfördes. Projektet har fått namnet ”En halv miljon idéer”.

Bland de ideér som genomförts finns lekredskap, utomhusgym, hjärtstartare och en ny bro. Som syfte med projektet ”en halv miljon ideér” i Nässjö anges; öka delaktigheten och ansvarstagandet för de som bor och verkar i kommundelarna, stärka kommundelarnas identitet och framtidstro, skapa trivsammare och tryggare miljöer, skapa nya och stärka befintliga mötesplatser, främja kommundelarnas attraktionskraft och utveckla en levande landsbygd i samverkan mellan Nässjö kommun och medborgare. 

– Lokala anpassningar för just vår kommun måste givetvis göras, men stommen i det man gör i Nässjö kan lätt appliceras hos oss. Det är yttersta vikt i dagens samhälle, där tyvärr politisk passivitet lätt breder ut sig, att vi hittar sätt att vidareutveckla lokala demokratiska processer. En lokalinvånarbudget är ett spännande verktyg där man bjuder in kommuninvånarna till delaktighet och inflytande samtidigt som nya idéer initieras. Vi tycker att kommunen ska införa en ”invånarbudget” liknande den i Nässjö kommun som en arbetsmetod för kommundelsutveckling, säger Elizabeth Orellana Bravo och Sven Svensson från Vänsterpartiet och lämnade in motionen till kommunfullmäktige. 

Kommunfullmäktige skickade vidare motionen till kommunstyrelsen för beredning. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *