Nyheter

Motorhistoriska Dagen i dag

Motorhistoriska Dagen i dag

Nyheter På Motorhistoriska Dagen, som firas i dag på nationaldagen den 6 juni, kommer historiska fordon att blänka i kapp på de många evenemang som går av stapeln över hela landet, bland annat i Vaggeryds kommun.

Firandet har i år dessutom fått UNESCOS beskydd i samband med World Motoring Heritage Year, Motorhistoriska året.

Motorhistoriska Dagen firas för att synliggöra det fordonshistoriska kulturarvet. Götaströms Fordonshistoriska Klubb har medlemmar med bilar på plats vid flera nationaldagsfirande runt om i kommunen.

– Enskilda fordonsägare kan ta ut sina historiska fordon och medverka vid evenemang, säger Jan Tägt, Motorhistoriska Riksförbundets generalsekreterare. Kan man inte delta kan man ändå vara med genom att ställa upp sitt fordon hemmavid.

Tillsammans visar fordonsägarna på den fordonshistoriska rörelsens bredd, både fordonsmässigt, ägarmässigt och geografiskt. Ej att förglömma resultatet av många timmars slit i garagen under vinterhalvåret.

– Ett annat viktigt mål med Motorhistoriska Dagen är att uppmärksamma allmänhet, politiker och beslutsfattare på den fordonshistoriska rörelsens omfattning för att därigenom skapa ökad acceptans för bevarandet och brukandet av detta kulturarv, förklarar MHRFs generalsekreterare. Och årets firande av Motorhistoriska Dagen är värd att uppmärksamma lite extra då 2016 är utropat till World Motoring Heritage Year, Motorhistoriska året, i hela världen!

Det är den fordonshistoriska världsorganisationen FIVA, där MHRF ingår, som ligger bakom firandet som sker i samband med att FIVA firar 50 år. Som beskyddare av året står UNESCO, FNs organ för utbildning, vetenskap och kultur.

Själv ska Jan Tägt åka till Sundsvall på Motorhistoriska Dagen där Sundsvalls Motorveteraner samlas på Storgatan och Olof Palmes torg. Detta evenemang, tillsammans med ytterligare fyra, har valts ut att tävla i arrangörstävlingen Kultur på väg som arrangeras av Motorhistoriska Riksförbundet och tidningen Nostalgia Magazine.

MHRFs generalsekreterare hoppas på solsken i lack och historiska kolvslag över hela landet den 6 juni. Och så blir det med tanke på väderprognosen och att antalet motorhistoriska evenemang nu är närmare hundra.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *