Nyheter

Motormässan närmar sig: Legendariska Grupp B-bilar på Elmia

Motormässan närmar sig: Legendariska Grupp B-bilar på Elmia

Nyheter Under fem korta år fick de specialbygga rallybilarna blomma ut.

De kallades Grupp B, hade 540 hästkrafter som mest under huven och var försedda med spoilers, vingar och all högteknologi den tiden kunde erbjuda.

Det var en spännande, härlig och vild biltyp … som tog kål på sig själv.

Allt detta kan upplevas igen i en stor temamonter på Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia under påskhelgen, alltså den stora motormässan.

Olycka för Vatanen…
Monte Carlo-rallyt 1985. Finländaren Ari Vatanen har bara kört en och en halv specialsträcka på väg mot sin fjärde raka seger med Peugeots rallyraket 205 Turbo 16. Halvvägs in på den andra specialsträckan spinner Peugeoten av vägen och slår omkull ett antal åskådare. Ingen kom till skada, men de som redan 1982 hade förutsagt att bilarna i

Grupp B skulle bli för farliga tyckte sig ha fått vatten på sin kvarn.

Toivonen omkom
1986 inträffade den olycka, med en Grupp B-bil inblandad, som blev droppen: Strålande finske föraren Henri Toivonen ledde Tour de Corse när deras Lancia Delta S4 helt oförklarligt lämnade vägen, for ned i en ravin och exploderade i ett eldhav. Toivonen och hans kartläsare omkom omedelbart.

Då förklarade internationella motorsportfederationens ordförande, Jean-Marie Balestre, att det fick vara slut på Grupp B. Året ut var okej, men hädanefter skulle Grupp A och Grupp N gälla, inget annat.

Den korta men intensiva Grupp B-epoken, de explosiva bilarna, olyckorna och det hastiga beslutet att förbjuda klassen, har gjort Grupp B-bilarna mytomspunna och legendariska.

I år är det 30 år sedan bilklassen försvann från rally-VM och därför kommer Grupp B att få en stor temamonter i hall B mässan på Elmia i påsk. Bland annat kommer flera bilar från den dramatiska rallyperioden att finnas på Elmia. Se … men inte röra.

Tyske Grupp B-föraren Walter Röhrl lär ha sagt: ”Du kan inte tänka tillräckligt fort för att hantera en Grupp B-bil.”

Många rallyfans över hela världen saknar de råa Grupp B-bilarna. De var en upplevelse! Nu får besökarna på Elmia chans att se monsterbilarna igen!

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *