Nyheter

Movalla: Tillsynen avslutad

Nyheter Miljö- och byggnämnden har haft ögonen på anläggningen Movalla i Skillingaryd. – Verksamheten tog till sig det här bums, berättar nämndens ordförande Magnus Dauhn (S). 

Arkivbild Henrik Skoglund

En tillsyn av idrottsanläggningen Movalla i Skillingaryd har gjorts där förvaltningen och räddningstjänsten närvarade. 

– Vi har haft tillsyn av anläggningen och en del av bristerna är redan åtgärdade. Det finns en plan för resterande. Vi beslutade att vi därmed avslutar ärendet, berättar Magnus Dauhn (S), ordförande i miljö- och byggnämnden. 

Detta har hänt:
Anledningen till tillsynen var brandskydd och ventilation/värme.
I omklädningsrum 1 och 2 noterades det att två av varandra oberoende utrymningsvägar saknades, materialrummet som agerar en utrymningsvägar brukar vara låst. I materielrummet noterades att det saknades branddetektor och utrymningsskyltar. I omklädningsrummet för A-pojkar och A-juniorer, gym och samlingsrum noterades att dessa utrymmen har ändrat användning från förråd till omklädningsrum. Här noterades det att det saknades två av varandra oberoende utrymningsvägar samt att det saknas godtagbar värme och ventilation. Miljö- och byggförvaltningen bedömer att ändringen från förråd till omklädningsrum är en sådan ändring som väsentligt påverkar brandskyddet i byggnaden.

Förvaltningen nämner i tjänsteskrivelsen att nämnden kan ta ut en byggsanktionsavgift på 32 812 kronor för ändrad användning men att politikerna enligt plan- och bygglagen också kan bestämma att avgiften inte tas ut om en rättelse, återställa utrymmet till förråd, sker innan miljö- och byggnämnden sammanträder, vilket gjordes 11 april i år. 

I kansliet saknades utrymningslarm i sin helhet och kansliet fick bygglov för nästan 20 år sedan. På läktaren ska det enligt bygglovet från 1978 finnas fria utrymme bakom lagbåsen med cirka 1,8 meter och att detta då skulle vara en god möjlighet till utrymning. Efter detta beslut har läktaren byggts om vilket har medfört att det fria utrymmet bakom lagbåsen är cirka 70–80 centimeter vilket medför en reducerad möjlighet till utrymning. 

Det konstaterades att en brandskyddsdokumentation för hela byggnaden skulle behöva upprättas för att säkerställa byggnadens brandskydd och en brandkonsult är nu inkopplad i ärendet. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *