Nyheter

Mulmholkar tar plats vid Lagan

Nyheter Sedan några dagar sattes holkar upp utmed Lagan i Vaggeryd och läsare kontaktade redaktionen om vad det kunde vara för något. Fågelholkar utan hål? Vi har svaret.

Åtta mulmholkar finns utmed Lagan. Foto; Martina Ojala

Tekniska kontorets gatu- och parkavdelning tillsammans med miljökontoret har i dagarna monterat åtta holkar utmed Lagan. Vi ringde upp Lina Larsson som är miljöstrateg på kommunen för att få mer information.

– Det är mulmholkar och man kan säga att det är det nya bihotellet. Mulmen finns i stora gamla ekar som är ihåliga. Mulm kan vara blandning mellan löv och sågspån bland annat. Insekterna trivs där och lägger sina ägg. Just nu är det brist på gamla och grova lövträd, så då är det här en hjälp på vägen. Holken har samma funktion som ett insektshotell. Alla insekter behöver olika hem och just den här mulmholken är anpassad till skalbaggar, säger Lina Larsson.

– Holkarna är placerade med lagom avstånd då tanken är att man ska spridning mellan insekterna. Nu finns åtta holkar utmed Lagan, från lekparken i Södra park och upp mot kvarnen i Vaggeryd. Det här är ett led i vattennära mötesplatser och framöver kommer även mulmholkar att placeras intill Fågelforssleden i Skillingaryd. Det är beställt informationsskyltar som ska sättas upp, men jag förstår att boende intill undrar vad det är för sorts av holk. I holken är det olika fack fyllt med olika saker. Det finns små springor på sidan som gör att insekterna kommer in i holken. Längst upp är det en fladdermusingång. Vi räknar med att 550 olika skalbaggearter, som gillar ved- och barkmull, kommer att trivas i holken framöver, avrundar Lina Larsson.

Via länk från länsstyrelsen i Östergötland hittar vi följande information:

Ihåliga gamla ekar har en rik fauna knuten till sig. Den mest artrika miljön är själva håligheterna i stammarna och framförallt i den kompost som ansamlas på botten som kallas mulm. Mulmen består oftast av vedfragment och svampmycel men kan även innehålla löv och fågelborester samt lämningar från både fladdermöss och andra djur som bor i håligheterna.

I många områden med flerhundraåriga ekar, där vi har läderbaggar och andra hålträdsarter, kan det både finnas stora åldersglapp där nästa generation ekar saknas eller att det är stora avstånd mellan olika ekområden. I båda fallen är detta ett hot för hålträdsarternas långsiktiga överlevnad.

Forskning har visat att det är möjligt att skapa artificiella miljöer som fungerar för en stor andel av hålträdsarterna. Dessa kallas mulmholkar och ser ut som stora fågelholkar som är fyllda till 75 procent med i huvudsak ekspån och eklöv, som partiellt fuktas med vatten. Mulmholkarna har monterats uppe i träden och rymt mellan 70 och 200 liter. I projektet skall en större modell (cirka 1000 liter) byggas, som skall stå på marken och spännas upp mot trädstammar.

De flesta ska konstrueras så att även fåglar kan häcka i översta delen av holken, men några kommer byggas så att fladdermöss skall kunna bo däri.

Taggar

Dela


1 reaktion på Mulmholkar tar plats vid Lagan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *