Nyheter

Munkaledens dag i Nydala

Nyheter Under söndagen kommer Munkaledens dag att anordnas i Nydala klosterträdgård med guidad tur och information om vandringsleden.

– Förra året när vi anordnade Munkaledens dag hade vi en vandring från Munkehatt till Märkesbron som är bron över Härån vid Järnboda. I år kommer vi inte ha någon vandring utan hålla oss i Nydalas klostermiljö och visa och berätta om tiden i början av 1100-talet då munkarna i cisterciensorden hade sin klostermiljö där, berättar Göran Svensson från föreningen Munkaleden.

– Vi kommer att börja med en andakt och därefter efter en guidning av kyrkan och klosterträdgården. Det kommer att informeras om Munkaleden och vår verksamhet och vi avslutar med att bjuda på fika, fortsätter Göran.

– Vårt syfte med detta är att få tala om att det finns en vandringsled som heter Munkaleden och att vi erbjuder en spännande vandringsmiljö från Byarum till Nydala eller tvärtom. Vi har även tankar på att utvidga vandringsleden med en sträckning från Svenarum till Munkehatt, som ligger vid Torrmyra öster om Tofteryd. Munkehatt är en punkt där Hagshult, Svenarum och Tofteryds socknar möts och är en meditationsplats. 

– Munkaleden går i den sträckningen som i huvudsak munkarna använde på medeltiden för att vandra mellan Nydala och Byarum. I Byarum fanns på den tiden ett nunnekloster och om munkarna och nunnorna hade något samröre med varandra förtäljer inte historien.

– Detta är vårt bidrag till att visa Munkaleden med den här dagen på söndag i Nydala, avslutar Göran.

Bild från Munkaledens dag 2021. Foto: Göran Svensson

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *