Nyheter

Museiföreningens boksatsning fullföljs

Nyheter Under 2017 kommer Waggeryds Museiförening att fullfölja den stora boksatsning som inleddes i fjol. Därefter vänds blickarna mot Magnisa stuga.

Just nu arbetar den inre kretsen i föreningen med skribenten Lars-Evert Eskilsson, redaktionschefen Lars Erik Joakimson och grafikern Camilla Appelqvist med den anda delen i bokprojektet från Waggeryd till Vaggeryd. Boken kommer att släppas till försäljning i samband med Hemvändardagen den sista lördagen i augusti.

När del ett ”släpptes” till försäljning vid Hemvändardagen 2016 såldes på några timmar 300 böcker. Till dags dato har 720 exemplar av del ett sålts. Eventuellt kommer man att nytrycka ytterligare 200 exemplar av den första delen.

Joakimson beskrev det pågående arbetet med den andra delen som är mycket intensivt just nu. Särskilt intressanta delar som får sin historia skriven är den västra halvan av Storgatan samt gamla E4, alltså Jönköpingsvägen mellan Linnarbäcken och Hjortabron.

Den storartade försäljningen under Hemvändardagen 2016, då stugan besöktes av 800 personer, har satt ribban för den andra delen av bokprojektet.

Därefter blir det dags för medlemmarna att ta itu med en modernisering av Magnisa stuga. Som styrelseledamoten Evert Melin påpekade vid årsmötet är brandskyddet eftersatt i den del av byggnaden som ligger ovan jord. Fiberplattorna på innerväggarna måste få någon form av skydd för att klara att åtminstone en kort stund stå emot en olyckshändelse.

Den andra sidan av problemet gäller isoleringen av byggnaden. Den bristande isoleringen kostar årligen stora belopp. Helt klart riskerar modern tilläggsisolering och dito fönster å andra sidan att förändra formerna på byggnaden på både insida och utsida vilket bidrar till att minska byggnadens kulturhistoriska värde. En tredje faktor gäller vilken uppvärmningsmetod man ska använda i framtiden. Det finns flera alternativ till den direktverkande el som idag används. Fjärrvärme är ett av dem. Utredning pågår.

Föreningen har 311 medlemmar. 40 av dem deltog vid årsstämman där Roland Emanuelsson ledde förhandlingarna och där Lars Erik Joakimson omvaldes till ordförande.
Valberedningens förslag presenterade av valberedningens talesperson Magnus Dauhn godkändes:
Förnyat förtroende i två år fick ledamöterna Evert Melin, Tomas Johansson, Eva Eliasson och Thomas Bergquist. Kvarstående i styrelsen är Kurt Andersson, Elisabeth Sandahl, Ingemar Gustavsson och Sven Nord. Omvalda ersättare: Lars-Evert Eskilsson och Ann-Marie Stüffe. Kvarstående ersättare i styrelsen: Ingrid Svensson och Susanne Oskarsson.
Det blev för övrigt omval över nästan hela linjen. Enda nya namnet är revisorsersättaren Sven-Gunnar Sundqvist.
Lars Erik Joakimson berättade, inte utan stolthet, att det genomsnittliga deltagarantalet vid styrelsesammanträdena elva gånger om året uppgår till över elva personer.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *