Nyheter

Majoritetsstyre i Vaggeryds kommun

Nyheter Efter några möten har femklövern kommit överens om att styra kommunen kommande mandatperiod

Från dagens pressträff. Från vänster; Christer Holmgren (M), Gert Jonsson (M), PO Toftgård (C), Kristin Stark (MP, Viktoria Önneby (KD) och Jerry Karlsson (L).

Nu har det informerats om hur Vaggeryds kommun ska styras kommande mandatperiod. Det är föga överraskande att femklövern fortsätter att leda Vaggeryds kommun. Den senaste mandatperioden styrde de i minoritet, men årets valresultat gör att de kan styra kommunen i majoritet under kommande mandatperiod. Det är Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet som har 21 av 41 mandat i kommunfullmäktige och därmed en majoritet och och slipper vågmästare i kommunpolitiken.

Oppositionen samlar 20 mandat men det är en opposition utan samverkan. Socialdemokraterna har elva mandat och kommer med säkerhet att driva sina frågor utan något fast samarbete med de övriga partierna.  Sverigedemokraterna får trots ökningen med två mandat inte behålla sin vågmästarroll. Empartiet med två mandat och Vänsterpartiet med ett mandat kommer att få en undanskymd position om de inte väljer en aktiv oppositionsroll med tydliga besked i frågor som berör kommunens invånare.

Femklövern kommer nu att arbeta vidare och diskutera hur de fördelar platser i styrelser och nämnder. Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna är berättigade till platser med stöd av valresultatet, men de kommer säkert att bilda valteknisk samverkan för att få majoritet även i nämnder och styrelser. I och med valteknisk samverkan kan även Liberalerna och Miljöpartiet ta plats i några nämnder och styrelser.

Taggar

Dela


1 reaktion på Majoritetsstyre i Vaggeryds kommun

ett mycket glädjande besked. Nu förväntar vi oss ett gott förvaltande av detta förtroende för HELA vår kommun.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *