Nyheter

Nämnd går 10 miljoner minus

Nyheter Inga bidrag från Migrationsverket – barn- och utbildningsnämnden drar på sig ett rejält minusresultat för 2019

Arkivfoto

– Förväntade statsbidrag som vi inte fått gör att vi går mer minus än vad vi beräknat. Det ligger även kvar bidrag som vi inte fått från 2018 på 2,3 miljoner kronor från Migrationsverket. Domen är satt och vi kommer inte att få bidraget, därav hamnar detta på 2019. Kontot med nyanlända 2019, som också vi ansökt om bidrag för, ligger på minus 3 miljoner kronor. Skolskjutsarna går minus med 1,4 miljoner kronor, elever som går i annan skola än kommunal blir minus 2,7 miljoner och att vi har fler elever än tidigare beräknat kostade 1,1 miljon mer och övriga verksamhetskostnader gick minus 1 miljon kronor. Det Det gör att vi totalt sett har ett minus på totalt 10,1 miljoner kronor för 2019, även om vi gör ett plus på lägre lönekostnaderna på 1,4 miljon kronor, säger Jenny Larsen (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Totala budgeten för 2019 var 388 miljoner kronor och verksamheten har använt 398 miljoner kronor. I december månad läggs bland annat de ej erhållna bidragen från Migrationsverket vilket gör att december månads utfall blir närmare 6,3 miljoner kronor minus.

Fotnot; För att nämnden skulle fått en budget i balans skulle det handlat om ta bort 20-talet tjänster under 2019.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Nämnd går 10 miljoner minus

Peppe, det är ju ganska lätt att summera från artikelns delsummor.
Då kan man åtminstone se hur mycket bidrag från staten som uteblivit, men inte den faktiska kostnaden.
Största delen av underskottet beror på att staten, dvs S-regeringen inte betalt ut det de borde.

Fast Mats om journalisten skulle haft med allt, som exempelvis artiklen efter om att det är för mycket barn i alla verksamheter o att BUN inte har fått täckning i form av elevpeng så finns det ju väldigt många sidor av myntet. Alltså statistik o budget är ju ganska lätt att förvanska till att det är migrationens fel när en kommun går minus. Skulle kommunen gett bun den rättmättige pengen för varje elev så skulle migrationsverket pengar göra att det blir överskott.

Olle du läser lite dåligt… på en budget på 388 miljoner allvarligt tror du att det är 20 ensamkommande som gör att det går minus… pinsamt. Som man kan läsa är det många faktorer däribland skolskjutsar o framför allt landsbygdsskolorna, men politikerna vill ju ha dem men mörkar det i byn. Vad tror du Olle exempelvis Svenarums skola kostar med 6 elever?
Placeringar i andra kommuner o att folk söker andra gymnasier än Fenix är också en stor kostnad.
Sen att de sparar på lönekostnader… det rimmar väl bra?
Så fakta är inte att invandrarna kostar minus, det är andra faktorer.

Då kan ju peppe betala för vad vi inte får av migrationsverket det verka ju du ha råd med som du ser på saken.

Busen. Jag har inget emot att betala skatt o det gör jag. Sen att ansvariga inte sköter budget kan man inte skylla 20 st ensamkommande för. Då är det bättre man lägger ner minusverksamheter som gör att alla barn i kommunen får lida i form av effektivisering o minskad arbetskraft. Det är ju faktiskt så att de räknar med ett överskott av bidrag för att kunna täcka landsbygdsskolor som är den stora minusverksamheten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *