Nyheter

Nämnd säger nej till frukost

Nyheter Klas Gustavsson (-) lämnade i höstas in en motion om att erbjuda avgiftsfri frukost i grundskolan. Nu har barn- och utbildningsnämnden svarat på remissen.

– Vi ger avslag på motionen. Dels för att man har möjlighet att köpa frukost själv på högstadiet och ska många komma och äta blir det svårt logistiskt sett, svarar Jenny Larsen (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Enligt motionen skulle en avgiftsfri frukost göra att man uppnår ett antal bättre resultat hos elever i prestations- och koncentrationsförmåga, ökad social gemenskap och att etablera frukostrutiner. I barn- och utbildningförvaltningens skrivelse finns information om att det handlar om 1 596 elever som går i grundskolan, av dessa har 464 barn fritidsplacering, där frukost ingår, och ska alla totala antal elever erbjudas frukost ökar detta med minst 1 132 elever.

Frukosten kostar 9 kronor per portion och detta skulle ge en kostnad på strax över 1,8 miljoner i råvarukostnad. Kostenheten hade under förra året ett positivt resultat på 165 000 kronor vilket gör att en avgiftsfri frukost inte ryms inom befintlig budget.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Nämnd säger nej till frukost

Skolan ska nog också servera middag innan barnen åker hem. Då slipper föräldrarna det så kan dom ha mycket mera kvalitetstid tillsammans. Det kan man också lägga på skatten. Man kanske kunde göra någon form av leasingavtal på sina barn under skolgångstiden? Praktiskt. Avtalet ska naturligtvis vara skattebaserstt. Klart barnen ska ha frukost i skolan. Vem ska annars laga den???

Lars Seger, som vanligt missar du poängen. Det handlar om att föräldrar börjar sin arbetsdag flera timmar innan skoldags. Då blir det lätt att barn hoppar över sin frukost då de är ensamma hemma. Kan de istället få äta i skolan tillsammans med klasskamrater så säkerställer det en bra grund för skoldagen och skolarbetet. Det handlar inte om att curla, vilken dum kommentar!

Ett lysande förslag men som vanligt avslås det pga pengar. Politikerna skryter med överskott men man är inte villiga att satsa något på barn och ungdomar i skolan. Men varför inte erbjuda eleverna frukost mot att föräldrarna betalar några kronor? Detta system fungerade förr. Fördelarna med förslaget är långt fler än politikerna verkar förstå och ta i beaktande.

Problemet är att skolan måste vara avgiftsfri o jämställd enligt lagen så därför går det inte att föräldrarna ska behöva betala. Men att höja skatten vore ett bra alternativ tycker jag. Jag har efterfrågat frukost för högstadieelever sen jag började jobba för 14 år sen, men skicka in mer medborgarförslag som jag så kanske de säger ja till slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *