Nyheter

Nämnd vill flytta vuxenbiblioteket

Nyheter Häromdagen berättade vi att barn- och utibildningsnämnden lämnade ett positivt besked på motionen som (L) lämnat in om att flytta biblioteket och undervisningen för sfi från Fenix. Nu har även kultur- och fritidsnämnden sagt sitt i frågan

Arkivfoto

Fullmäktigeledamöterna Atcha Adinda och Magnus Thelin (båda L) lämnade i juni in en motion med förslaget att kommunfullmäktige ger barn- och utbildningsnämnden tillsammans med kultur- och fritidsnämnden uppdraget att utreda möjligheten att flytta bibliotek samt sfi till mer centrumnära lokaler i Vaggeryd. Motionen har remitterats från kommunledningskontoret till berörda nämnder.

Förvaltningscheferna på de barn- och utbildning och kultur- och fritid har gemensamt lämnat ett förslag på yttrande som följer med korrigerad text ”Fenix som gymnasieskola blir mer attraktiv och att folkbiblioteket blir mer tillgängligt är målsättningar som delas av båda våra förvaltningar. Att flytta bibliotek och sfi till mer centrumnära lokaler ser båda förvaltningarna som intressant och att de argumenten som motionären framför är väl förankrade i de diskussioner som förts i våra verksamheter. Att utreda frågan vidare är därför både angeläget och intressant varför vi föreslår våra respektive nämnder att bifalla motionen”.

– Motionen gäller både sfi och vuxenbiblioteket. Vi delar på den här motionen och håller oss till biblioteket som är vårt område. Vi har hela tiden velat flytta vuxenbiblioteket till någon lämplig lokal i centrum. Det är en del oro på skolan och biblioteksskolan vill också från skolan. Vi hade lite delade meningar i nämnden så vi fick rösta. Och voteringen avgjorde att förslaget vann att yrka bifall till motionen, som var femklöverns förslag, vi vill ha ett vuxenbibliotek i centrala delarna, säger Sverker Bernhardsson (C) ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Här finns motionen från (L) i sin helhet.

 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Nämnd vill flytta vuxenbiblioteket

Det vore djupt tragiskt att flytta folkbiblioteket från Fenix. Det blir spiken i kistan för Fenix som kulturcentrum och en plats som man kan träffas över alla gränser. Ett biblioteks främsta uppgift måste vara att stimulera till läsning. Särskilt viktigt är detta bland de unga. Det är också viktigt att ha en plats där olika generationer möts. Förslaget saknar analys av konsekvenserna för ungas läsning och deltagande i kulturella aktiviteter och har verkligen en liten ort som Vaggeryd att ha två välutrustade bibliotek? Hoppas verkligen att detta förslag förpassad till papperskorgen snarast!

Skillingaryd har ett folkbibliotek, Vaggeryd ett skolbibliotek. Jag har i 15 år försökt få politiker intresserade av frågan att skapa ett folkbibliotek i centrumnära lokaler i Vaggeryd. Så det är glädjande att frågan nu äntligen börjar diskuteras,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *