Nyheter

Nämnden gick plus – för åttonde året i rad

Nyheter I tider av inflation och ekonomisk oro så kan det vara problematiskt även för politiska nämnder att hålla budgeten i balans. Men socialnämnden i Vaggeryds kommun lyckades återigen med detta.

Genrebild. Foto: Henrik Skoglund

Socialnämndens ordförande Ann-Katrin Löfstedt (M) pekar på en rad faktorer som gör att man återigen håller ekonomin i balans.
– Vi har en bra organisation som har ett ekonomiskt tänk och att vi jobbar oerhört mycket med olika inriktningar. När vi ser att det drar iväg någonstans så går vi in och tittar på det, berättar hon och fortsätter:
– Det finns ett helhetstänk kan jag tycka i både förvaltningen och nämnden med att vi håller oss inom de ramar som vi blivit tilldelade av kommunfullmäktige.

En post som drog iväg rejält åt andra hållet under 2023 var posten Myndighet där bland annat placeringar av barn och unga ingår. Där gick man tre miljoner minus.
– Man kan ju inte säga att man inte klan placera ett barn för att vi inte har några pengar på kontot. Då placerar vi ju det barnet och sedan jobbar man förebyggande med många andra barn och ungdomar.

Totalt gick man minus på fyra poster 2023. Utöver Myndighet så var det även hälso- och sjukvårdsinsatser som stack ut.
– Där vet jag att vi haft inne mycket bemanningspersonal.

Inom posten äldreomsorg gick man 4,5 miljoner plus mot budget och där är det antalet hemtjänsttimmar som minskat.
– Mycket av det beror på minskad sjukfrånvaro bland personalen, men också att vi även där jobbar förebyggande med olika insatser som exempelvis rehabiliteringsinsatser och så vidare, berättar Ann-Katrin Löfstedt.

Totalt gick socialnämnden 1,7 miljoner kronor plus mot budget under 2023.

Taggar

Dela


1 reaktion på Nämnden gick plus – för åttonde året i rad

Mycket imponerande. Bra samarbetsklimat politiskt och bra engagerad personal. Då är kommunalpolitiken som bäst.

Pelle Philip

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *