Nyheter

När Ljungbergh byggde Tallnäs

Nyheter Hans Ljungbergh från Jönköping var inbjuden till årsmötet med Östbo Historiska Sällskap och han gav en levande beskrivning av hur Tallnäs kom till. Det var hans farfar Oscar Ljungbergh som var mannen bakom byggnationen.

Hans är redo för att berätta och visa bilder.  [1/11]

Hans Ljungbergh på plats på Tallnäs med gammelgården, en av de ursprungliga byggnaderna.  [2/11]

Det var ganska naturligt att sommarstället kallades för Tallnäs.  [3/11]

Vy från Gammelgården   [4/11]

I nästan 30 år  [5/11]

Oscar Ljungbergh, företagare i Skillingaryd.  [6/11]

Åkdonstillverkning var en del i familjeföretaget.  [7/11]

Dokumentation  [8/11]

Byggnaderna på Tallnäs när familjen Ljungbergh var ägare.  [9/11]

Ett litet tack: Jenny Larsen och Hans Ljungbergh  [10/11]

En fin vy vid stranden. Från ett vykort  [11/11]

Sedan mitten av 1875 var Ljungbergh en betydande familj i Skillingaryd och 1882 eller tidigare startade familjen Skillingaryds järnhandel som var kvar i familjens ägo till 1974.

Ett märkesår var 1907 när Oscar Ljungbergh övertog rörelsen efter sin far August Ljungbergh.
– Det var omkring 1925 som Oscar köpte Tallnäs, berättar Hans Ljungbergh om sin farfar.
Oscar anställde en snickare som under ett par år bodde på Charlottenborg i närheten av Tallnäs och som uppförde den ena byggnaden efter den andra.
Snart stod sommarresidenset klart och här var det många fester och andra sammankomster. Man hade också en ö en bit söderut i Linnesjön som var ett populärt utflyktsmål.

På Tallnäs byggde man till och med en bowlingbana. Det var en enda bana med manuell kägelresning. 1976 revs denna byggnad. De flesta byggnaderna har annars bevarats och efter det att Tallnäs såldes till stiftet 1953 har en rad byggnader och ett kapell uppförts. På Tallnäs finns sporthall, matsal, kapell, konferenslokaler och en hel del annat.

När Oscar Ljungbergh blev äldre bestämde han sig för att sälja Tallnäs. Året var 1953 och priset var 100 000 kronor. Så mycket pengar hade inte stiftet för ändamålet. Då lånade Oscar Ljungbergh ut 100 000 till stiftet så att de kunde köpa Tallnäs. Lånet avskrev han så småningom…

Hans Ljungbergh föddes 1951 och har därmed inga direkta minnen från Tallnäs i familjens ägo. Han har ändå intresserat sig mycket för släktens historia. Han bor med sin familj i Jönköping men har ett sommarställe vid Linnesjön fast på andra sidan. Även om han kanske inte ser Tallnäs så förstärks känslan.

Nu har han delat med sig av sina minnen och uppgifter från Tallnäs från nästan 100 år tillbaka i tiden och framöver.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *