Nyheter

Nära sex miljoner på flykt från Ukraina: Vi har tagit emot färre än förväntat

Nyheter Flyktingarna från Ukraina ska fördelas jämnare över landet än vid tidigare flyktingvågor. Men än har Vaggeryds kommun har tagit emot färre än den andel som Migrationsverket föreslagit.

Enligt UNHCR har 5,9 miljoner människor hittills flytt från Ukraina sedan Rysslands anfall i slutet av februari. Ungefär 36 000 av dem har kommit till Sverige – och av dem som nu finns i det svenska systemet finns 33 personer i Vaggeryds kommun. Det motsvarar två ukrainska flyktingar per 1 000 invånare, vilket placerar kommunen bland den tredjedel som hittills tagit emot minst ukrainska medborgare sett till befolkning. Flest i landet, sett till befolkning, har Högsby kommun tagit emot: 160 personer – eller 28 per 1 000 invånare.

Migrationsverket har tagit fram fördelningstal på länsnivå för att åstadkomma en så jämn fördelning av skyddsbehövande som möjligt. Den bygger på modellen som redan används för att bosättning av nyanlända och tar bland annat hänsyn till befolkning, arbetsmarknad och antal asylsökande som redan finns i kommunen. I sommar ändras också lagen för en jämnare fördelning. Länsstyrelserna och kommunerna har sedan i sin tur lämnat ett förslag på fördelningen mellan kommunerna och fastställs formellt av Migrationsverket.

Fördelningsförslaget utgår från en tidigare prognos där 76 000 skyddssökande från Ukraina väntades under första halvåret. I den fördelningen ska Vaggeryd ta emot 132 av de 76 000. Vid samma fördelning borde Vaggeryd ha tagit emot 56 av de som anlänt hittills – kommunen har alltså tagit emot 23 färre ukrainska medborgare än förväntat.

Av de ukrainska medborgarna som finns i Vaggeryds kommun har de flesta ordnat eget boende, 33 personer. Ingen bor i Migrationsverkets anläggningsboende. Av de 33 ukrainska flyktingarna i Vaggeryd är 14 kvinnor och 19 män. I hela riket finns nu 21 597 kvinnor och 10 581 män från Ukraina.

Totalt, om man även räknar dem som inte är från Ukraina, finns 39 personer i Migrationsverkets system i Vaggeryd.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *