Nyheter

Näringslivsnytt: Gott betyg och nyetablering av företag

Nyheter En ny förfrågan i veckan om företagsetablering, travbanan fulltecknad där det ses en ”blandad skara” och 2 500 nya arbetstillfällen blir till i kommunen. Näringslivschef och ledande politiker presenterade senaste nytt på marknaden

Kommunen summerar läget

Johan Thorsell, näringslivschef, summerade läget i kommunen när frukostmötet hölls på Träningsmagasinet i Skillingaryd. 

Etableringsläget
– Det är fortfarande ett stort intresse, cirka en ny förfrågan i veckan. Vi räknar med att vi inte har någon mark kvar vid travbanan i slutet av oktober. Då har vi 12-13 etableringar på plats. Vi lyfter också den option vi har vid travbanan  och den går upp till politiken under hösten. Vi ser en ökad kraft i bolaget där bland annat bolag på Stigamo började fördubblat sin anställning. Det skapas 2 500 nya arbetstillfällen i vår kommunen, men det är en sanning med modifikation då man flyttar hit arbetskraften. Det här är en utmaning. 

– Vi har också en utmaning gällande elförsörjningen vid de nya företagsområden, både när det gäller Stigamo och Båramo. Vi jobbar tajt med koncessionsägare och intressenten. Vi växer snabbt och nätet hänger inte med riktigt. Gällande elpriserna vet vi att vintern blir tuff och både rådgivning och stöd kommer ut till er företagare i ett särskilt utskick. 

– När det gäller företagsrankningen i landet har vi stigit 27 platser och vi blev årets klättrare i länet. Vi är glada och stolta över de omdömen ni gett oss. Vi kan tillsammans med bli bättre och vi ska slå både Habo och Tranås, summerar näringslivschef Johan Thorsell och får medhåll från företagarna på frukostmötet. 

Gert Jonsson (M);
– Ett företagsklimat innehåller fler delar. En sak som är viktig är hur vi beslutsfattare arbetar tillsammans med näringslivet.  

Kenth Williamsson (S);
– Jag tror det finns en tydlighet att vi vet vad vi vill. När det gäller undersökningen så är det två saker som utmärker sig. Vi är en liten kommun och vi är en snabb  växande kommun. Men vi har inte Jönköpings muskler, och det är viktigt att vi får de förutsättningar att kunna leverera. Nyanställningar på plansidan är viktigt. 

Gert Jonsson (M);
– Habo är en dröm att slå och det ska vi göra. Ett bra företagsklimat kräver också bra välfärdsorganisation. Vi jobbar mycket och det händer så mycket i vår kommun. Vi ser bara möjligheter även om det innebär utmaningar. Vi har aldrig haft så många detaljplaner i röret idag. I onsdags såg vi något häftig, Trolleberget, här intill Träningsmagasinet.  

Kenth Williamsson (S);
– Vi har växlat upp på kontoret. Tanken är att Trolleberget ska bli varierat bostadsområde samtidigt som vi behåller naturen. När det gäller hållbarhet så är det viktigt att möten, och samtal att vi får upp frågorna på bordet. Vi vet hur vi tänker och vilka behov. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *