Nyheter

Närproducerat under Almedalsveckan

Närproducerat under Almedalsveckan

Nyheter Trenden går mot ännu mer närproducerat, det kan Haghultskossorna med Carl-Johan Bertilsson och Ulrica Björnhag intyga efter att ha deltagit under politikerveckan på Gotland.

Under Almedalsveckan deltog Ulrica Björnhag och Carl-Johan Bertilsson från Hagshultskossorna vid Martin & Serveras seminarium om hållbar och småskalig svensk livsmedelsproduktion. Seminariet handlade om hinder och möjligheter kring småskalig produktion. Ofta talas det om att det är priset som avgör vilka val konsumenten gör.

– Vi måste se lite längre. Det som är billigast när du tittar på prislappen kanske inte är det billigaste i längden när man breddar perspektivet. Att frakta mat över halva jordklotet gynnar varken miljön eller vårt svenska näringsliv. Hållbarhet är också en viktig fråga, hur tar vi hand om våra resurser, hur har det du stoppar i munnen hanteras från hage till mage? menar Ulrica.

– Efterfrågan är stor inom restaurangvärlden idag och nu följer även detaljhandeln med, säger Mattias Dernelid, från Grönsakshallen Sorunda och Fällmanskött, som tror att det kommer att bli en explosionsartad utveckling.

Med vid seminariet var också gotländska Stora Tollbygård och Puttersjaus gårdsmejeri som tillsammans med Hagshultskossorna bjöd på härlig närproducerad mat vid Mattorget.

– Där bjöds det på råbiff från våra pensionerade mjölkkor, berättar Ulrica som ofta får frågan om varför vårt kött smakar så mycket och det finns flera anledningar till det. Vi har ju enbart mjölkkor, till skillnad från köttrasdjur, bara det är en skillnad i smaken men också att vi endast serverar kossorna gräs. Kosten påverkar både uteseende och smak, fettet blir gulare, köttet blir mindre blankt och smakerna blir mer komplexa och stannar kvar längre i munnen. Som en positiv bieffekt blir också köttet rikt på Omega 3 och fler vitaminer och antioxidanter.

Tillsammans med köttet serverades också en majonnäs smaksatt med björkolja och ärtsoja gjord av Kocklandslagets teamledare Fredrik Andersson.

– Responsen var verkligen fin, berättar Carl-Johan, både för vårt kött men också för vår verksamhet som tar vara på den fina resursen i våra mjölkkor.

– Det är första gången vi är med på Almedalsveckan, berättar Carl-Johan. Det har varit väldigt intressant och givande, både att vara med på seminariet men också att besöka andra event och föreläsningar. Att vi blev inbjudna beror på att vi levererar till Fällmans kött som ägs av Martin & Servera.

Hagshultskossorna är ett kopensionat där pensionerade mjölkkor flyttar in för att äta och vila upp sig för att sedan bli ett fantastiskt restaurangkött.

– Det är verkligt spårbart – vi kan berätta om hela kossans liv; hur många kalvar hon fått, hur mycket mjölk hon producerat och tillslut vilken underbart kött hon levererar, avslutar Ulrica.

Deltagare vid seminariet: Fredrik Andersson, lagledare för Svenska Kocklandslaget, Andreas Wiklund, Stora Tollby Gård, Lotta Bogren, Puttersjaus gårdsmejeri, Mattias Dernelid, Grönsakshallen Sorunda/Fällmans kött, Johan Hedelin, Konkurrensverket, Mari-Louise Wernersson, Kommunstyrelsens ordf (C) Falkenberg, AnnSofie Andersson, Kommunstyrelsens ordf (S) Östersund och Ulrica Björnhag, Hagshultskossorna.

Moderator: Jenny Åström, vd, Hill+Knowlton Strategies Sverige

Arkivfoto från Hagshult januari 2017

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *