Nyheter

Näst bästa företagsklimatet i länet

Nyheter Idag släpper Svenskt Näringsliv sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.

Arkivfoto

Gnosjö kommun har bäst företagsklimat i Jönköpings län, enligt företagen. För första gången på fyra år återfinns nu alla länets kommuner på den övre halvan för landets alla 290 kommuner, med Gislaved på sistaplatsen i länet på plats 128 efter en klättring med 29 placeringar.   

Gnosjö kommun har Jönköpings läns bästa företagsklimat på plats 24, enligt Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner. Detta trots att man tappade en placering jämfört med 2018.   

— Det är roligt att se att länets alla kommuner återigen återfinns på den övre halvan av vår rankinglista av landets 290 kommuner och att vi på helheten klättrar fler placeringar än vi tappar, säger Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv i Jönköpings län. Av de sex kommuner från länet som kommer längst ned i rankingen klättrar fem medan alla fem toppkommunerna tappar placeringar.   

— Vi vet att ett bra företagsklimat är nödvändigt för att företagen ska kunna växa och utvecklas. Ges företagen denna möjlighet ökar också utsikterna för kommunen att göra detsamma. Därför är en god dialog, bra attityder till företagande och en främjande myndighetsutövning en nödvändighet, säger Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv Jönköpings län.  

I en kommun där man historiskt har levererat ett bra företagsklimat till näringslivet har det under de senaste åren hänt en hel del inom Vaggeryds Näringslivsråd. Senast nu före sommaren (men det var först efter att svarstiden på enkäten gått ut).   

— Med tanke på att det hänt mycket inom näringslivsorganisationen i kommun tycker jag, med företagens betyg och svar på enkäten som stöd, att kommunen klarat av att hålla servicenivån hög och att företagen (ännu?) inte känt av att det blivit sämre i kommunen. Det tycker jag visar att man bland både politiker och tjänstemän inom kommunen tagit frågan på största allvar för att företagen fortsatt ska känna att servicenivån är hög och att man får den hjälp och information man behöver, säger Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv.   

Nu hoppas vi att kommunen tillsammans med hela näringslivet i Vaggeryds kommun kan komma fram till en ny och hållbar lösning till hur man i fortsättningen ska arbeta med näringslivsfrågorna i kommunen.  

— Med den goda historik som finns att stå på hoppas jag att man nu tar sikte på framtiden och då också får med alla de nya företagare från alla olika branscher som finns representerade i kommunen för att kanske till och med ligga steget före andra kommuner i detta arbete, säger Anna Gillek. 

Övriga länet 

Årets klättrare i länet är i år Sävsjö kommun, där man klättrar hela 30 placeringar, tätt följda av Gislaveds kommun. Bland annat har betyget för det sammanfattande omdömet i Sävsjö kommun klättrat med hela 0,2 betygssteg, vilket är bäst i länet.  

— Jag vill säga grattis Gislaved, som efter raset för några år sedan arbetat hårt för att återvinna företagens förtroende och också genomfört ett antal förändringar för att förbättra servicen och kontakterna. Det visar sig även i år när man fortsätter att stadigt fortsätta att klättra i rankingen, säger Anna Gillek. Kommunen har fått förbättrade betyg i 10 av 16 frågor och inte backat på något, vilket är bäst i länet. Det har krävt att politikerna fortsatt har fokus på frågorna och tar gemensamt ansvar, oavsett parti, i dessa frågor.   

— Konkurrensen mellan kommunerna blir tuffare och tuffare för varje år. Många kommuner arbetar intensivt med att förbättra sitt företagsklimat och det gör att förväntningarna ökar och det blir allt svårare att slåss om toppen. Därför är det viktigt att aldrig luta sig tillbaka, utan fortsätta arbeta aktivt med att förbättra företagsklimatet, säger Anna Gillek.  

Rankingen baseras till två tredjedelar på enkätsvar från företagare. Den sista tredjedelen består av statistik vad gäller strukturella förutsättningar för företagande.  

— Det som gör Svenskt Näringslivs ranking unik är att den främst baseras på företagares egna uppfattningar om företagsklimatet i kommunen. Där företagen får rätt förutsättningar skapas jobb som ger ökade skatteintäkter till skola, vård och omsorg. Därför måste företagsklimatet fortsätta vara en prioriterad fråga även fortsättningsvis, säger Anna Gillek.   

Solna stad i Stockholms län vinner rankingen för tolfte året i rad, tätt följt av Höganäs och Staffanstorp kommuner i Skåne län. Årets klättrare är Malung-Sälen kommun i Dalarna.  

Lokalt Företagsklimat  

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2019 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från företagare om företagsklimatet i den kommun där företaget har sin huvudsakliga verksamhet. I den sista tredjedelen väger Svenskt Näringsliv även in statistiska faktorer från SCB och UC.

Ranking för Jönköpings län 2019  

Kommun  

Rankingplacering 2019  

Förändring  

Gnosjö  

24  

-1  

Vaggeryd  

30  

-10  

Mullsjö  

31  

-4  

Tranås  

33  

-4  

Värnamo  

36  

-14  

Habo  

59  

11  

Aneby  

71  

-28  

Sävsjö  

81  

30  

Nässjö  

83  

14  

Jönköping  

89  

23  

Eksjö  

104  

15  

Vetlanda  

113  

-34  

Gislaved  

128  

29  

Fotnot; Pressmeddelande från Svenskt näringsliv

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *