Nyheter

Nästa vecka är det fullt hus på Götafors skola

Nyheter Efter sex år så är nya Götafors skola på plats och redo att komma i bruk. Eleverna börjar nästa vecka och rektorn Maria Ekenskytt är nöjd efter perioder då hon både var ”rädd och arg”.

Gert Jonsson och Götafors skola  [1/13]

Rektor Maria Ekenskytt  [2/13]

Klassrummen med en "clevertouch"  [3/13]

Fritidsrummet finns i mitten av skolan  [4/13]

Personalrummet  [5/13]

Matsalen  [6/13]

  [7/13]

Köket  [8/13]

Ingången  [9/13]

Torkrummet  [10/13]

Förråd  [11/13]

Utegården som de ska få klart i oktober  [12/13]

Ritningarna över det hela  [13/13]

Det var många som hade klagat. Eleverna, föräldrarna, personalen och de som skulle bygga den nya skolan. Därutöver så var inte heller politikerna överens och nu efter sex år så ska barnen få springa runt och leka i alldeles nya lokaler.

– Efter en lång och knölig resa så är vi alla till slut överens och efter förhandlingarna i höstas så sa vi att nu lägger vi det här bakom oss men att vi aldrig skulle göra en sån här lösning igen, säger kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M).

Lösningen som Gert pratar om hade inneburit att hyra en skola som fraktades som legobitar från Finland och sedan pusslas ihop till en skola på industrimarken vid Götafors industriområde.
– Från början var det företaget Logisteas mark så vi kom överens och genomförde en bytesaffär men det var ju fortfarande detaljplanelagt för en industri och inte en skola.

För att få bygglov krävdes en skola som skulle hyras in och därmed kunde plockas ned när den inte användes längre. Det fanns två anbud, både Expandia moduler AB och Parmaco AB. Efter lite diskussioner så stod det klart att Expandia var det bästa alternativet. Parmaco överklagade och tog till domstolen då de tyckte att Expandias lokaler hade brister och efter ytterligare en lång process på åtta månader så vann Parmaco och Expandia fick inte uppdraget.

– Vi var både rädda och arga eftersom vi hade velat ha Expandia. Vi tog kontakt med Parmaco och la fram förbättringspunkter som gick igenom och jag tror det var nyttigt för dem också, att få lite åsikter från oss som faktiskt ska vistas i deras lokaler, säger rektorn Maria Ekenskytt.

Nya Götafors är en skofri skola med torkskåp och hyllor vid ingångarna. Från golv till tak finns så mycket textiler som möjligt för att göra ljudnivån så låg som möjligt och alltihop bidrar till en hemtrevlig miljö. Klassrummen är breda istället för långa och utrustade med en clevertouch (ser ut som en tv som man kan skriva digitalt på).

– Det är så fantastiskt bara det faktum att vi har administration, personalrum och personaltoalett på ett och samma ställe. Innan hade vi knappt ens ett personalrum. Matsalen går inte ens att jämföra med den gamla så stor skillnad är det, nu har vi dessutom två skolbibliotek och framförallt inget mögel, säger Maria.

Kvar att göra är en utegård och arbetet är i full gång. Tanken är att det ska vara klart i oktober med fotbollsplan, innebandyrink och lekplatser. Själva naturmarken och skogen ska få bevaras och det finns även en cykel- och gångväg som går genom bostadsområdet och ända fram till skolan.

– Vi är verkligen jättenöjda. Det är inget lyxställe, men det är en grundläggande nivå för en skola och det är vi glada för, menar Maria.

– Skolan är hyrd i tio år med möjlighet att hyra fem ytterligare år så vi har löst skolsituationen för nuläget. Det som saknas är väl egentligen en sporthall men med tanke på att det finns potentiella områden runt omkring så hade det inte varit omöjligt, avslutar Gert Jonsson (M).

 

Text: Linn Törnberg

Taggar

Dela


4 reaktioner på Nästa vecka är det fullt hus på Götafors skola

Mamma: Hjortsjöskolans mellanstadie hade ingen riktig skolgård på över 1 år. Inte kul, men barnen överlevde. Så då gör nog Götaforsbarnen det också med en fin ny skola 🙂

Under all kritik, ska barnen få vänta cirka 2 månader på att få sin skolgård? Det drabbar barnen, ingen annan.
Sluta mörka , tala om i stället varför den är försenad, då kanske det inte blir klagomål och sura miner.

Tänk att alltid se allt från den dåliga sidan, dessutom känna att man mår bättre av att spy detta i offentliga medium.
– Utan att våga visa vem man är.
Sorgligt är väl bara förnamnet…

De går inte göra riktigt bra i nödlösningarnas kommun rastgården färdig i oktober. Samma i nödlösningen Hjortsjöskolan där tog de också ett par månader innan lekplatsen var färdig.
Men det är bara barnen som drabbas.
Undrar om glassboxen i Skillingehus blir försenad också varje år när värmen kommer?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *