Nyheter

Nästa vecka öppnar tidsbokning för vaccination av 16- och 17-åringar.

Nyheter Region Jönköpings län öppnar upp för tidsbokning av vaccination från den 9 augusti för alla invånare födda 2005 eller tidigare. Vaccinationen utförs av vårdcentralerna, på samma sätt som för tidigare åldersgrupper.

– Anledningen till att vi vaccinerar unga är både att skydda ungdomarna själva och att minska smittspridningen i samhället, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér. Gymnasieungdomarna har varit hårt drabbade av pandemins effekter, så det känns bra att kunna erbjuda dem ett effektivt skydd inför det kommande läsåret.

Pfizer Biontechs vaccin mot covid-19 och nu även Modernas vaccin är godkända för unga och det finns mer kunskap om vilken nytta vaccinet ger. Därför rekommenderar nu Folkhälsomyndigheten vaccination till ungdomar som är 16–17 år (födda 2005 och tidigare).

I Sverige är vaccination mot covid-19 frivillig och kostnadsfri. För vaccination av personer under 18 år krävs i första hand samtycke från vårdnadshavare, alternativt att personen bedöms ha uppnått tillräcklig mognad för att själv fatta beslut om vaccination.

Alla invånare födda 2005-2003 kommer få ett informationsbrev och en samtyckesblankett hemskickad under vecka 31.

Boka tid på 1177.se

1177.se finns information om hur det går till att boka tid och en samlingssida som visar vilka vårdcentraler som har lediga tider. Bokningsbara tider för vaccination läggs upp utifrån tillgång till vaccindoser.

– Det fylls hela tiden på med nya tider, så gå in och titta igen om du inte hittade en tid vid första försöket, säger Malin Bengnér.

Då vårdcentralerna är hårt belastade, vädjar vi om att boka tid för vaccination på 1177.se, om det är möjligt. Det går bra att boka tid utan e-legitimation. De som inte har möjlighet att själva boka tid kan ringa sin vårdcentral.  

Vid besöket för vaccination av dos 1 sker bokning av dos 2 automatiskt, för att det ska bli rätt tidsintervall mellan doserna. Det är viktigt att komma på den bokade tiden och undvika att boka om. Detta för att vi ska kunna garantera rätt vaccin inom rätt tidsintervall.

Pressmeddelande från Region Jönköpings län

Arkivbild

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *