Nyheter

Nästan 60 miljoner kronor till Musikhjälpen

Nyheter I kväll avslutades Musikhjälpen på Stortorget i Växjö efter 144 timmars direktsändning i P3 och SVT Play.

Tillsammans skapade publiken 1 036 921 engagemang, vilket gav 59,5 miljoner till insamlingen med temat ”Ingen ska behöva dö av hunger”, under ledning av programledarna Linnea Wikblad, Sofia Dalén och Oscar Zia. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Klockan 20.40 på söndagskvällen släpptes programledarna Linnea Wikblad, Sofia Dalén och Oscar Zia ur Musikhjälpen-buren – efter en vecka där de tillsammans med publiken lärt sig mer om årets tema, träffat engagerade gäster och upplevt magiska livespelningar. Kärlekens torg i Växjö har bubblat av aktiviteter och över hela landet har människor engagerat sig på en massa olika sätt.

– Jag är helt tagen av årets Musikhjälpen. Engagemanget, värmen och energin har varit på topp sedan start. Det har känts som en enda lång festhelg! Det är otroligt fint att se människor gå samman i en orolig tid, att vi lägger våra olikheter åt sidan och enas kring grundläggande mänskliga rättigheter för att ingen ska behöva dö av hunger, säger Sveriges Radios projektledare Simon Rosenqvist.

Tillsammans skapade publiken 1 036 921 engagemang, vilket gav 59 510 761 kronor till insamlingen med temat ”Ingen ska behöva dö av hunger”. Det är den näst högsta summan i Musikhjälpens historia.

– Det är inte bara Kärlekens torg som har andats Musikhjälpen under veckan. Hela Växjö har varit en kärlekens stad och det engagemang vi sett från Växjöbor och tillresta överträffar alla våra förhoppningar. Smålänningar är inte ”snållänningar”, det kan vi slå fast, säger SVT:s projektledare Karl-Johan Paulsson.

Radiohjälpen kommer nu säkerställa att de insamlade pengarna* fördelas dit där de behövs som mest.

– Vi är så tacksamma för förtroendet att omvandla allmänhetens gåvor till projekt som lindrar hungersnöden och räddar liv hos civilbefolkningen på de allra värsta platserna i världen. Vi har redan ansökningar för stöd till bland annat Etiopien, Gaza, Jemen och Sydsudan, säger Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen.

Publikens engagemang 
I år har rekordmånga digitala insamlingsbössor startats. Totalt har Musikhjälpen räknat till rekordmånga 1 036 921 engagemang från privatpersoner, organisationer, företag, artister och kända personer.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *