Nyheter

Nästan hälften av rösterna i Vaggeryd hade personkryss

Nyheter När personrösterna är räknade efter valet visar det att nära hälften av väljarna i Vaggeryds kommun kryssade en kandidat.

Arkivbild

Att nyttja möjligheten att kryssa en kandidat är något som väljarna i Vaggeryds kommun tagit fasta på. Nästan hälften, 48%, valde att kryssa en kandidat i valet till kommunfullmäktige. Trots den höga siffran är det faktiskt en nedgång med en procentenhet jämfört med 2014 då 49% av väljarna använde sig av ett kryss på valsedeln till kommunfullmäktige.

Årets resultat innebär att Vaggeryds kommun är tredje största krysskommun, det är bara Sorsele och Övertorneå kommuner som har en högre andel.

Siffrorna visar också att det är i just valet till kommunfullmäktige som det kryssas flitigast och det torde bero på att man känner kandidaterna bättre än i övriga val. Som jämförelse valde 30% att använda personkryss i riksdagsvalet och till landsting/region fanns det kryss på 35% av rösterna.

Vaggeryds kommun har alltid legat högt när det gäller personröster och det kan ha att göra med det faktum att Vaggeryd var en av de sju kommuner som var försökskommun i valet 1994 innan det blev permanent 1998. För övrigt var Övertorneå också försökskommun 1994.

För länet i övrig noteras att i Värnamo kommun personröstade 42% i kommunvalet, i Gnosjö var det 43%. Sämst i länet på personröster var Jönköpings kommun med dryga 30%.

Taggar

Dela


1 reaktion på Nästan hälften av rösterna i Vaggeryd hade personkryss

Det är väl det som kallas närdemokrati – man röstar på personer man känner som bra företrädare – inte som i storstädernas och rikspolitikens anonymitet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *