Nyheter

Nättjänster vid utlandsresa ska bli bättre

Nättjänster vid utlandsresa ska bli bättre

Nyheter Det kommer att bli bättre möjligheter för EU:s konsumenter att använda sitt abonnemang på nättjänster såsom sport och film vid resa utanför hemlandet.

Det är innebörden av överenskommelsen som slöts på rådsmötet om konkurrenskraft i Bryssel den 26 maj. Förslaget ska nu behandlas i Europaparlamentet.

Konkurrenskraftsrådet överenskommelse är det första steget i den modernisering av upphovsrätten som behövs för anpassningen till den EU:s digitala inre marknad.

Förslaget till förordning innebär att konsumenter som skaffar ett abonnemang på licensierat innehåll kommer att kunna ta del av samma innehåll under tiden de är på tillfälligt besök i ett annat medlemsland. Nu ska Europaparlamentet behandla förslaget innan ett slutligt beslut kan fattas.

– Det är en bra överenskommelse. Det finns ett stort värde för konsumenter som köpt eller abonnerar på nätttjänster för till exempel sport, film och musik eftersom de nu får bättre möjlighet än idag att använda tjänsterna även utanför sitt hemland, sade statssekreterare Eva Lindström till media i samband med mötet.

Avstämning av konkurrenskraftsläget
På agendan stod också en presentation och debatt om läget i ekonomin där kommissionen bland annat uppmärksammade att Sverige tillsammans med Tjeckien är de två medlemsländer i EU som investerar mer i ICT, informations- och kommunikationsteknologi, än USA.

Öppen vetenskap i fokus
Forskningsministrarna antog slutsatser om övergången till ett öppet vetenskapssystem i EU. Rådets diskussion handlade om förutsättningarna för hur forskning bedrivs mot bakgrund av ett kraftigt ökat utbud av forskningsdata, nya digitala tekniker och högpresterande datorer med mycket hög analysförmåga. Öppen vetenskap ska leda till ökad kvalitet och bidra till ökad tillväxt och konkurrenskraft.

Statssekreterarna Eva Lindström och Karin Röding representerade Sverige vid rådsmötet i Bryssel den 26–27 maj.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *