Nyheter

Naturvårdskurs på Tallnäs lockade

Nyheter Annie Johansson och Markus Abrahamsson höll i förra veckan utbildning om eftersläckning och brännarkurs på stiftsgården Tallnäs utanför Skillingaryd. Ett 20-talet kursdeltagare från hela landet var på plats i Tofteryd under dagarna två.

Vid ingången fanns kläder för utomhusbruk  [1/11]

Markus och Annie svarar på frågor  [2/11]

Mossa  [3/11]

Kursmaterial  [4/11]

Kursdeltagare  [5/11]

  [6/11]

Anteckna ska man  [7/11]

Markus Arbrahamsson lär ut om eftersläckningsarbete  [8/11]

Annie Johansson  [9/11]

Naturvårdsbränning  [10/11]

På plats fanns representanter från Länsstyrelser och nationalparker  [11/11]

– Vi vill öka säkerheten vid eftersläckningsarbete, när är det effektivast att gå in och eftersläcka? undrar Markus och ser ut över lektionssalen i Tallnäs.

Till kursen har representanter från nationalparker och Länsstyrelser anmält sig och intressant föreläsning och utbildning erhöll sällskapet.

– Viktigt att man märker ut och lokalisera glöden. Använd värmekamera. Blåser du rätt kommer syret in i glöden och då drivs den vidare till annat stället. Glödbranden rör sig i höjdläge hela tiden. Så länge den här växelverkan fungerar så håller glödbranden sig igång. Man ska jobba utifrån och in, menar Markus.

Tre dagar utan rök ska det vara vid en skogsbrand och det är viktigt att märka ut var sista röken var. Dessa ord kom från Annie Johansson i Kyllås och Markus Abrahamsson vid sista kursdagen vid Tallnäs.

– Fantastiskt intressant med naturvårdsbränning. Vi planerar bränning vid Gotska sandön så vi är här för att lära oss, säger gotlännningen Örjan Siik som är i Vaggeryds kommun för första gången.

Under första kursdagen gick all utrustning igenom och deltagarna eldade ett litet område nere vid Linnerydsjön.

– Här är god service och god mat när till skog, vatten och vi får jobba avskilt. Vi alla är friluftsmänniskor, så vi passar bra här ute på Tallnäs, avslutar Annie.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *