Nyheter

NBV fyller hösten med aktiviteter och folkbildning

Nyheter Släktforskning, vävning, laga smycken, stickning, historia eller showdans. Ja, det finns mycket att göra under hösten genom studieförbundet NBV.

På skärmen planeras det för höstens dansgrupper. Det ser ut att bli en hel del.

Vi har träffat Nadira Kilim på NBV:s kontor i Skillingaryd. Det riktigt lyser i ögonen på henne när hon berättar om alla roliga träffar som ska anordnas under hösten i vår kommun. Hon berättar:

– Framförallt måste jag berätta om showdansen där vi har över 300 barn- och ungdomar som dansar. Det fina med den här dansen är att det fortsätter år efter år och det är så många som vill vara med och dansa och så många som vill vara ledare. Det är helt fantastiskt. Snart har jag inga platser att erbjuda, de står på kö. Till exempel i Vaggeryd och årskurs 1 där jag fått sätta in ytterligare en grupp för att intresset är så stort. Det roliga är att de lär sig av varandra, ledarna började själva att dansa när de var sex år gamla och nu lär de andra barn. Det är en så fin verksamhet.

– Utöver showdansen kommer det att hända massa saker. Karin Randåker anordnar träffar i NBV-lokalen där man tillsammans löser melodikrysset samtidigt som man stickar och tar en fika. Det blir en gång i månaden ungefär i höst. I september kommer Ing-Marie Sönne att ha sagostund och läsa om trollet Jorvi och hans vänner i den levande skogen. Det blir en mysig stund där man också får rita och måla.

– En cirkel handlar om att lära sig att sticka sina egna vantar tillsammans med Lo Claesson. En annan handlar om vävning. Vi har en lokal med tio vävstolar i Vaggeryd och den cirkeln har varit i gång i många år med Rose-Marie Andersson som ledare. Bo Josefsson håller i släktforskning för både nybörjare och för dig som redan har forskat lite. 

– Vi har ett samarbete med MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) där man får kunskap och tips om hur man rör sig i trafiken och om hur man kan förbättra trafiksäkerheten i samhället. Man kommer hit och dricker kaffe och pratar gamla tider, hur körde vi då? Hur såg samhället ut då? Hur ser samhället ut nu? Vad behöver man ändra och vad kan man behålla från den gamla tiden? Det är Onny Rydén som håller i gruppen och vi hoppas att det kommer förare hit som vill bättra på sina kunskaper. 

– Det här är något nytt hos oss, det är Anne Ekwurtzel som anordnar ett par träffar där man kan ta med sig och laga gamla smycken som legat och skramlat i byrålådan. Anne är guldsmed och visar hur en guldsmed arbetar och hon kommer också att ha en miniutställning av smycken som hon har gjort.

NBV är ett nationellt studieförbund för folkbildning och våra grundläggande idéer är nykterhet, demokrati och bildning. Vi jobbar med folkbildning och tror på folkbildningens kraft att utveckla samhället och demokratin. Frågan är hur samhället skulle se ut utan folkbildning? En mötesplats och bra diskussioner betyder mycket för en själv, för gruppen, för föreningar och så klart för hela samhället. Vi har tätt samarbete med olika föreningar och grupper där vi stöttar på olika vis. Vi är det enda studieförbundet som har en egen lokal i kommunen och den är vi så tacksam för, den används flitigt av olika föreningar och grupper. Till exempel av Samlarklubben och Östbo historiska som har sina öppet hus hos oss.

– Har man något som man är intresserad av och som man skulle vilja göra tillsammans med andra så är jag tacksam för idéer och man får gärna ta kontakt med mig så kanske vi kan starta en studiecirkel i ämnet. 

– Det här är bara en del av utbudet under hösten, det kommer mera framöver, avslutar Nadira.

Nadira jobbar med höstens program.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *