Nyheter

Nedläggning av Gullvivan har påbörjats

Nyheter Inom det här året ska boende på äldreboende Gullvivan flyttas och nedläggningen av avdelningen är ett faktum men anhöriga är inte förtjusta i beslutet.

Arkivfoto

Som Skillingaryd.nu berättade om i höstas kommer avdelningen Gullvivan på äldreboendet Sörgården avvecklas, hela artikeln går att läsa här.

I år ska 12 personer på äldreboende flyttas ut. Anhöriga till en av de som ska flytta, en 94-årig kvinna, är dock inte av samma åsikt som våra politiker som beslutat om nedläggningen.

– Idag fick vi ett samtal om att de ska flytta min mamma som är 94 år. Från Gullvivans avdelning till annan avdelning, med enbart ett rum, på Sörgården. Jag blir både arg och ledsen. Var ska våra äldre ta vägen och hur kommer det se ut framöver…, säger dottern till den 94-åriga mamman.

Verksamhetsansvarig för äldreomsorgen, Eva Rosenkvist, svarar på de oroliga anhörigas frågor.

– Den stora anledningen till att vi väljer att stänga ner Gullvivans avdelning på Sörgården är att lokalerna har dragits med miljöproblem. Det är väldigt små hygienutrymmen och det finns ingen möjlighet till att använda taklyftar, säger Eva Rosenkvist.

I samband med beslut om nytt äldrevårdcentrum vid Mejeritomten togs ett politiskt beslut att påbörja processen med att avveckla avdelningen på Sörgården. I dagsläget är det fem personer som har flyttat från Gullvivan, en del av dessa är personer som önskat att bo på Furugården bland annat, och har nu flyttat norröver. Det blev inflyttningsstopp redan i juli förra året på Gullvivan.

– Nu har vi några lediga platser på andra avdelningar på Sörgården och vi väljer nu att erbjuda Gullvivans boende att ”flytta in” till andra avdelningar. Vi kommer att kalla till möte med information till anhöriga så att alla känner sig lugna och bekväma i situationen, lugnar Eva de boendes anhöriga.

Just nu är det ingen kö till kommunens äldreboende. På Sörgården finns 2 lediga platser och på Furugården 10 platser.

 

 

Taggar

Dela


4 reaktioner på Nedläggning av Gullvivan har påbörjats

Uppgiften att det inte finns någon kö till kommunens äldreboende är en sanning med modifikation. Personer som ansöker om plats får veta att ”du är för frisk” och får nej direkt och ingen möjlighet finns att stå på kö. Detta trots vikande hälsa och hög ålder.

Men varför placeras nästan alla Skillingarydsbor i vaggeryd på Furugården. Mamma bara har mig som anhörig och både hon och jag bodde här. Min kusins Mamma från Klevshult med son i Skillingaryd bodde på furugården.

Min mans Mamma med 87 årig man som nu måste ta bil och köra till Vaggeryd för att träffa henne. Andra vänner här som också har sina föräldrar/förälder där och inte här… Ytterst underdimensionerat för äldre skillingarydsbor som behöver mer vård och inte klarar sig själva.

9 km är ju inte långt men med familj och arbeten blir det inte så många besök hos mamma som jag hade önskat, det hade för min del varit 100 ggr lättare att besöka henne på sörgården.

Varkar inte vara allvarligt eftersom ingen anhörig vill gå ut med namn och strida. Och enligt artiklen finns det betydligt flera modernare äldreboenden lediga. Verkar som att detta är gnällande för gnällandes skull.

Den 94-åriga kvinnan är min mormor. Min mormor som efter många års slit för familj och sitt Skillingaryd fått plats på ett boende i närheten av barn, barnbarn och barnbarnsbarn. I närheten av de få vänner och grannar som fortfarande finns kvar. Låt henne få stanna i sitt hem där hon nu äntligen känner sig hemma. Ett hem där hon får ha sina möbler, sitt kök och sin trygghet.
Att måna om de äldre är inget gnäll, det är vår skyldighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *