Nedläggningen av Åkers skola: Nämndbeslut överklagat
Nyheter Vi har tidigare berättat om att barn- och utbildningsnämnden beslutat att inte ta in nya, eller behålla de som finns, elever i Åkers skola, söder om Skillingaryd när sommarlovet tar vid nästa år. Landsbygdsskolan läggs ned. Ett beslut som är överklagat till förvaltningsrätten
Tjänstepersonerna på förvaltningen föreslog politiska arbetsutskottet och nämnd att lägga ned Åkers skola och förskola. Den 28 oktober berättade vi om att barn- och utbildningsnämnden tog beslutet om nedläggning, finns att läsa här. I arbetsutskottets protokoll stod det att det var ett ”förslag till kommunfullmäktige” men enligt förvaltningen gällde inte den texten längre utan ”det är ett nämndbeslut och inte ett beslut som kommer att tas i kommunfullmäktige om skolan i Åker ska läggas ned eller inte”.
I mitten av november inkom ett föreläggande till förvaltningsrätten i Jönköping. Överklagande gällde beslutet om nedläggning av Åkers skola och är inskickad av Carina Strid Bjurhager som privatperson, men Carina sitter även med i aktuell nämnd och reserverade sig mot nedläggningsbeslutet vid sammanträdet.
Enligt handlingarna som inkommit till förvaltningsrätten är skälen för överklagandet: ”Att komma fram till ett beslut om skolnedläggning är en lång process med många intressenter; barn, vårdnadshavare, politiker, tjänstemän och företagare. Det påverkar inte bara många invånare i vardagen utan påverkar även boendestrukturen, arbetstillfällen med mera. Därför menar undertecknad att en skolnedläggning är en mycket viktig fråga i en kommun och behöver därför fattas i kommunens enda direkt folkvalda församling som är kommunfullmäktige. Fullmäktige har att fatta beslut i principiellt viktiga frågor. Under denna långa beslutsprocessen har den uttalade avsikten varit att ärendet gällande skolan slutligen ska få avgöras av fullmäktige. Så var också förslaget som förvaltningen lämnade till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott inför sammanträdet den 11 oktober. Förvaltningen lämnade då två förslag: Att föreslå kommunfullmäktige besluta om en nedläggning av Åkers skola inför vårterminen 2023 och att besluta om en nedläggning av Åkers förskola inför höstterminen 2023.
Vid arbetsutskottets sammanträde, ändrades det och beslutet blev istället att föreslå barn- och utbildningsnämnden att besluta om nedläggning av Åkers skola, förskola och fritidshem. Motivet ska enligt uppgift från nämndens ordförande Jenny Larsen, vara att kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson hade informerat om att det inte var nödvändigt att lyfta ärendet till kommunfullmäktige med motiveringen att skolan en gång i tiden, minst 60 år sedan, inte hade startats genom ett fullmäktigebeslut. Jag menar att det var ett felaktigt beslut som fattades av arbetsutskottet och att de inte kan besluta var ärendet ska avgöras. Vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde den 26 oktober 2022 fattades så ett beslut om nedläggning. Ett parti reserverade sig mot beslutet.
Det är oklart om beslutet föregåtts av en barnkonsekvensanalys och vilken kvalité det i så fall håller. Då barnkonventionen numera är lag påverkar förarbetet vilket underlag beslutsfattarna får. Om inte det är fullgott har beslutet fattats på otillräcklig grund.
En utredning om framtida skolorganisation har gjorts. Den är gjord internt av barn- och utbildningsförvaltningen och kan inte ses som helt apatisk. I den dras slutsatsen att det inte är ekonomiskt försvarbart att driva skolan. Utredningen belyser också elevunderlaget och skolval. Jämförelser görs på ett ledande sätt gällande kostnader för tätortsskolor jämfört med landsbygdsskolor. På ett felaktigt sätt kopplas likvärdighetsbegreppet till ekonomisk likvärdighet. Enligt skollagen innehåller begreppet andra aspekter såsom lika tillgång till utbildning, kvalitet i utbildningen och skolans uppdrag att kompensera för skillnader i elevernas förutsättningar”. Överklagan är inlämnad till förvaltningsrätten i början av november. Den 22 november gör förvaltningschefen Lorentzon en sammanställning gällande nedläggningen av skolan, till förvaltningsrätten. I den skrivelse står det:
”Barn- och utbildningsnämnden fattade den 26 oktober 2022 ett beslut om att lägga ned Åkers förskola, skola och fritidshem efter vårterminen 2023. Till grund för beslutet låg förvaltningens utredning om framtida skolområde Åker och Klevshult. Utredningen var också baserad på av nämndens beslutande frågeställningar, vilka samtliga ledamöter var överens om.
Som stöd i hanteringen har nämnden även tagit hänsyn till det av fullmäktige beslutade reglementet, som senast ändrades av kommunfullmäktige 30 maj 2022, framgår det att barn- och utbildningsnämnden ansvarar för bland annat en effektiv och ändamålsenlig organisation samt att tillse att en likvärdig utbildning ges till alla kommuninvånare inom det av kommunen drivna offentliga skolväsendet. Reglementet reglerar vidare att nämnden ansvarar för att nämndens resurser används för kommuninvånares bästa.
Som grund för att nämnden kan avgöra dess frågor menar nämnden att den finner stöd i ett kommunfullmäktige beslut fattat den 30 april 2016 som beskriver principer och målsättningar för stadieindelning, levande landsbygd. Då beslutet är skrivet som just en princip/målsättning är tolkningen att det i fall förutsättningar förändras och nämnden bedömer att den inte kan uppnå skollagens intentioner, bibehålla en god kvalité i verksamheten samt följa sitt reglemente om en ändamålsenligt verksamhet, så kan nämnden fatta beslut om förändringar i organisationen vilket i detta fall innebär nedläggning av Åkers skola, förskola och fritidshem. Enligt beslut fattat den 21 april 2010 var det också nämnden som fattade beslut om att starta upp förskoleverksamhet i Åker och bedömningen har därför gjorts att nämnden kan avgöra om verksamheten ska finnas kvar eller ej utifrån samma resonemang som ovan”.
– Vårt beslut är överklagat till förvaltningsrätten. Nedläggningen av skolan är ett beslut och gäller tills annat beslut görs, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Jenny Larsen (KD) vid pressinformationen under fredagsförmiddagen.
Gör om till äldreboende, vore väl trevligt att bo på landet, nära till skogspromenader och allt på ett plan.
Varför inte göra om skolan till en plats för särskild undervisningsgrupp/resursskola/plats för elever som inte klarar att vara i ordinarie klass? Det finns många barn i kommunen som har problematisk skolnärvaro.
Varför kan man inte satsa lite på skolorna på landet?
Med vänlig hälsning
Helene