Nyheter

Nej, det blev inga elektroniska hastighetsskyltar

Nyheter Trots ett sista försök, yrkande under kommunfullmäktige, fick Emil Petersson (SD) inte igenom sin motion. 

Nej, det blev inga skyltar som vid skolan i Värnamo. Arkivbild David Alin

Vägen från lagd motion till ett beslut blev lite krokig och Emil Petersson försökte in i det sista, i talarstolen under kvällens kommunfullmäktige vädja till ledamöterna: 

– Min intention var att det skulle sättas upp elektroniska hastighetsskyltar vid Hjortsjöskolan, Fågelforsskolan och i Byarum intill skolan. Det fanns ingen tidshorisont nedskriven i motionen. Det här handlar enbart om våra barns säkerhet. Om något barn blir påkört, tänk på det när ni yrkar avslag i kväll, säger Emil Petersson (SD). 

Kommunstyrelsens förslag, efter att ha varit återremitterad från kommunfullmäktige för en månad sedan, var fortsatt avslag på motionen med anledning av att-satserna där det står alla skolor i kommunen. 

Gert Jonsson (M);
– Först vill jag förtydliga att vi delar intentionerna och att arbetet pågår i motionens anda med elektroniska övervakning. Sist vi hade det i fullmäktige var det diskussion kring kommunallagen och beredningsgången. När vi får ett nytt yrkande i kommunstyrelsen där det pekar ut några skolor är det en del som inte är beredd i tekniska nämnden. Vi får akta oss, även om det är fyrkantigt, att förhålla oss till att-satserna. Man ska jämställa det här med Vaggerydsförslag, där har man ingen möjlighet att ändra i texten. Det är viktigt att framöver gå efter vad som står i att-satsen. Utifrån som den är skriven är det avslag. 

Ulf Abrahamsson (C);
– Det är sagt mycket och jag kan konstatera att det finns rätt många som varit med i många år. Hur många gånger har vi inte ”delvis godkänt” motionen. Men det är ny majoritet nu och då finns det ingen sådan väg att gå. Jag tycker det är ledsamt och barnsligt. Alla tycker att den är rätt, men den blir lite fel skriven. Jag har inget annat förslag än den som ligger heller. 

Emils yrkande under kommunfullmäktigekvällen var ”Motionens intention där behov föreligger, vid skolorna Hjortsjöskolan, Byarum och Fågelforsskolan”. Två förslag fanns på bordet under kvällens sammanträde, kommunstyrelsen samt Emils tilläggsyrkande. 

Efter votering noterades det att kommunstyrelsens förslag vann med knapp majoritet, det blev ett avslag på elektroniska hastighetsskyltar. 

Emil Petersson (SD)

Taggar

Dela


3 reaktioner på Nej, det blev inga elektroniska hastighetsskyltar

Ska börja med att nämna att vi tycker det är viktigt att vi fortsätter arbeta med att skapa trygga och säkra trafikmiljöer och inte minst vid skolor och förskolor. Så själva intentionen står vi bakom.
Därför beslutade vi tidigare om, 40 km bashastighet, trafiksäkerhetshöjande åtgärder, utbyggnad av cykelvägar mm.
Däremot så anser vi att behovet av elektroniska hastighetsskyltar inte är så stort som motionären beskriver och det kan även finnas andra platser förutom vid skolor och förskolor där det kan uppstå svåra trafiksituationer.
Kostnaden för ca 50 skyltar skulle landa på ca 2,8 miljoner kronor förutom personalkostnader.
Tekniska förvaltningen har tidigare undersökt behovet av digitala skyltar och har bedömt att vi borde köpa in ytterligare fyra skyltar då vi dessutom håller på med en hastighetsöversyn och en övergång till 40 km bashastighet, vilket känns rimligt. Så även om motionen blev avslagen så kommer användningen av elektroniska hastighetsskyltar öka.

Det hade varit så lätt att delvis bifalla motionen. I Vaggeryds kommun går däremot i många fall stolthet före förnuft, därför väljer man att avslå motionen. Jag vet att många i M och S gärna hade sett detta bli verklighet, kolla bara utfallet i barn- och utbildningsnämnden där de stod bakom förslaget.

Otroligt hur komplicerat man kan göra saker! Sympatiserar ingenting med SD men just detta förslag är jag tacksam att de driver. Handlar om våra barns säkerhet och kan dessa hjälpa fortkörare och påminna föraren att hålla hastigheten så kanske vi har räddat ett liv framåt. De små barnen springer lite hej vilt utanför skolorna.

Kommunen. – Underkänt till er hantering i denna fråga. Borde varit en självklarhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *