Nyheter

Nej och tveksamhet till hundrastgård

Nyheter Två av fem tyckte inte att förslaget om hundrastgård skulle bifallas under kommunstyrelsens arbetsutskott. – Är det ett kommunalt uppdrag?, undrar Gert Jonsson (M).

Hundrastgård eller inte. Läsarbild

Tre liknande medborgarförslag lämnades in för en tid sedan till kommunfullmäktige. Ärendet gäller att kommunen ska anlägga en inhägnad rastgård och kom in till kommunen förra sommaren. Sedan dess har dessa tre medborgarförslag snurrat runt i Skillingehus. Först tekniska nämnden som föreslog bifall till förslagen, i oktober förra året, förutsatt att kommunfullmäktige tilldelar pengar till hundrastgårdar. I januari fick kommunledningskontoret i uppdrag av kommunstyrelsens arbetsutskott att ta kontakt med hunddagis och hundklubbar för att stämma av intresset med att driva en hundrastgård som skulle kosta ungefär 350 000 att anlägga och 40 000 – 50 000 i drift varje år. I ett remissvar till kommunen svarar hundklubbar att de inte har någon möjlighet att ombesörja skötsel av eventuell hundrastgård och att man enbart har ideella krafter hos sin verksamhet. Ekonomiska föreningen Oden och Freja lämnade ett kostnadsförslag på gräsklippning en gång i månaden, byte av avfallspåsar, upplockning av bajs och eventuellt snöskottning tre dagar i veckan och summan det handlar om skulle vara 24 000 kronor i månaden. I april i år lämnade kommunledningskontoret ett förslag till politikerna att lämna avslag på medborgarförslaget med hänvisning till att det finns andra kommunala åtagande som bör prioriteras. Nu ventilerades hundrastgårdsfrågan igen under kommunstyrelsens arbetsutskott. 

– Intresset från sociala företag är inte så stort. Den årliga driftskostnaden är stor och frågan är om det ska vara en kommunal angelägenhet. Jag och Ulf Abrahamsson (C) tyckte likadant och yrkade avslag på förslaget. Jag har min uppfattning om var gränsen för det kommunala uppdraget bör vara, säger kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M). 

I arbetsutskottet sitter också två ledamöter från S och en ledamot från KD som ska diskutera frågan på sina respektive gruppmöten och återkomma med svar under kommunstyrelsens kommande sammanträden. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *