Nyheter

Nej till att avskaffa de ofrivilligt delade turerna

Nyheter Jan-Erik Aronsson (SD), ledamot i socialnämnden lämnade in en motion om att avskaffa de ofrivilligt delade turerna. Beslutet om motionsavslag togs i kommunfullmäktige… 

Arkivbild. På nya Mejeriet i Skillingaryd finns inga delade turer hos personalen och samtliga jobbar heltid. Det är 16 personer som varje dag täcker upp dagspassen samt att det finns några personer som inte är schemalagda.

– Upprinnelsen till den här motionen var att jag när jag besökte hemtjänsten så frågade jag vad det som var högst på deras önskelista. Svaret kom direkt och det var att ta bort de delade turerna. Jag har hittat en modell som finns, där det inte är tvingande att jobba delade turer, utan frivilligt. De som jobbar delade tider får betalt med 70 procent i tiden i uppehållet mellan arbetspassen. Förvaltningen har varit framme och sökt statliga pengar nu innan jag lämnar in motionen. Men den här motionen är viktigt. Vi ska vara en attraktiv arbetsgivare samt garantera en trygg och värdig vård och omsorg för brukare med behov. Verkligen är dock en annan. Delade turer innebär långa arbetsdagar med obetalda håltimmar. Det är många gånger tuffa arbetsförhållanden och arbetsvillkor för våra anställda inom vård och omsorg. Det går att ordna om den politiska viljan finns, sa Jan-Erik Aronsson (SD) när han lämnade in motionen till kommunfullmäktige förra året.  

SD vill att Vaggeryds kommun ska införa ”Söderhamnsmodellen” i stället för dagens ofrivilligt delade turer. Söderhamnsmodellen innebär att det blir frivilligt att arbeta delade turer och får uppehållsersättning i form av lön eller uttag av ledig tid ska kunnas ta ut för den tiden mellan två arbetspass, om den anställde väljer att jobba delade turer. 

I motionen fanns två att:satser: 

1. Att de delade turerna inom vård- och omsorgsverksamheten i Vaggeryds kommun kartläggs.
2. Att avskaffa alla ofrivilliga turer inom vård- och omsorgsverksamheterna i Vaggeryds kommun. 

För ett år sedan konstaterade socialnämnden att ”det är omöjligt just nu. Det är komplex och vi jobbar mycket med detta”. 

Vid kommunfullmäktige, som är sista anhalten för motioner fanns följande skrivelse med: ”Efter socialnämndens yttrande har regelverket för arbetstider kommit att förändras från den 1 oktober 2023. Det innebär en större tydlighet i reglerna för dygnsvila. Det innebär att delade turer i de allra flesta fall kommer att tas bort då de inte överensstämmer med det nya regelverkets elva timmars dygnsvila”.

Motionen från SD om att avskaffa de ofrivilligt delade turerna inom vård- och omsorg avslogs av kommunfullmäktiges ledamöter. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Nej till att avskaffa de ofrivilligt delade turerna

Det är lite konstigt rubriksättning här man får inte slö läsa texten men det är bra tror jag om delade försvinner eller minskas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *