Nyheter

Nej till hus i Galtås

Nyheter Ett avslag från politikerna i miljö- och byggnämnden gjordes gällande nybyggnation av bostad i Galtås, söder om Skillingaryd

Arkivbild

En ansökan om förhandsbesked har inkommit till miljö- och byggnämnden. Beredningen förelår nämnden att avslå ansökan med hänsyn till att marken är att betrakta som brukningsvärd jordbruksmark och att bebyggelsen på denna mark inte kan tillåtas då ett okej enbart lämnas om ”det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen”. 

– Vi lämnar avslag på förhandsbeskedet. Marken där huset ska stå är på produktiv jordbruksmark, berättar Magnus Dauhn (S), vice ordförande i miljö- och byggnämnden. 

I kommunens översiktsplan finns följande text: ”För att bevara biologisk mångfald och jordbruksmark anser Vaggeryds kommun att nya bostäder alltid i första hand bör lokaliseras på skogsmark och inte på åkermark”. Kommunledningskontoret noterat även att planerad byggnation ligger inom stödhabitatet för lövskogens gröna infrastruktur som finns angiven i grönstrukturplanen. Det finns även inslag av Triviallövskog i området vilket föreslagen bebyggelse bör ta hänsyn till. 

Taggar

Dela


8 reaktioner på Nej till hus i Galtås

Skillingarydsboende, beror sannolikt att många i den klimatnegativa mänskligheten antingen bestämt sig för ett mer klimatpositivt sätt att bygga eller något annat bra.

Kan någon förklara varför det är bättre att ta ner icke färdigväxt klimatpositiv skog med hjälp av extremt klimatnegativa maskiner på mark som inte kan bli klimatpositiv igen ?

Göran Lemke, finns det någon storlek eller belägenhet på ”åkermarken” som kan ha betydelse för denna anförda valårsgeneralism? De tågar som svårligen kan brukas med annat än hacka och spade torde behöva engagerade landsbygdsbor, engagemang som kan lätt brytas ned av kvartersboende röster.

Trivial lövskog = lövträd av mindre ekonomiskt värde såsom aspsly, björksly, sälg och rönn men på ett ”ädlare” språk så kan även ogräs tyckas betyda orkidé.

En tomt för ett hus tar väl inte så stor plats
Landsbygden ska ju främjas och då måste det gå att bygga sig ett hus (kanske har de vuxit upp där)

Och samtidigt planerar kommunen själv för att exploatera brukbar jordbruksmark i Skillingaryd… Frågan är om ett hus i Galtås eller ett bostadsområde i Skillingaryd tar mest brukbar jord i anspråk…
Och även det jublar herr Lemke åt. 🤔

Det gläder mig att det finns politiker som förstår vikten av att värna hela vår livsmedelskedja med att skydda åkermark.
Framtiden kommer att kräva att vi kan producera i närområdet.
Önskar att Vaggeryds kommuns fullmäktige beslutar att förbjuda exploatering av åkermark.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *