Nyheter

Nej till stall i Krängshult

Nyheter Att bygga stall på brukningsvärd åkermark lämnade miljö- och byggnämnden ett negativt besked till

Arkivbild på åkermark

Tidigare har miljö- och byggnämnden lämnat ett positivt förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus på fastigheten. Nu önskar sökande köpa till mer mark för att kunna anlägga en mindre hästgård. Stallet, som det nu ansökts om, är placerad på brukningsvärd åkermark. Kommunens förvaltning föreslår att stallet ska placeras på skogsmark på samma sida som bostadshuset placeras. 

– Vi lämnar ett avslag på ansökan om förhandsbeskedet då stallet ska byggas på åkermark, säger Magnus Dauhn (S) vice ordförande i miljö- och byggnämnden. 

I handlingarna finns att läsa att om stallet placeras på åkermark så kan olägenheter, flugor bland annat, uppstå för närboende och två grannfastigheter kommer att få 80–100 meter från bostadshus till stallet. 

Taggar

Dela


14 reaktioner på Nej till stall i Krängshult

Hela Sverige skall leva, eller…..
Ett bra sätt är ju att folk vill flytta ut på landet och inte bara bo i en centralort eller stad. Att möjligheten finns att kunna köpa mark och bygga nytt eller förvärva befintlig ställe, ger ju större möjligheter till en levande landsbygd, och detta bidrar hästen till mycket. Alla vill inte rida på ridskola hela livet, en del tar steget att flytta ut på landet, skaffa egna hästar (eller andra djur). Med eller utan djur på landet, så finns det flugfän. Flugor finns överallt, till och med i centralorter och städer, och väljer man att bo på landet så får man räkna med att flugor finns. Varför inte vända på det och se det positiva. Landsbygden befolkas igen, hästar (djur) betar och håller markens öppna. Vi kan inte låta allt växa igen, och hästarna bidrar till den unika fauna behålls. Visst man skall inte ha hästar i för små hagar. Man får skilja på vinterhagen och sommarhagen. Servicen på landsbygden måste öka, skolor får mer elevunderlag, för med hästfolk kommer det barn. Tänk oxå på hur mycket folk sysselsätter hästen, veterinärer, hovslagare, skortillverkare, sömtillverkare, fodertillverkare, foderförsäljare, utrustningstillverkare, till hästen och till ryttaren och all utrustning runtomkring, sadeltillverkare och försäljare, tillverkare av hästtransporter, hästrelaterade tidskrifter, mm. Listan kan göra hur lång som helst med hästrelaterade jobb.
Sedan har vi sett positiva med hästens inverkan på oss människor i detta stressade samhälle.

Vi ska vara rädda om vår åkermark och vi ska även tänka på hur vi planerar ytor till våra hästar. För många hästar på för liten yta ger för högt marktryck ur miljöhänsyn, men inskränker även mot ett naturligt liv för en häst. Alltför många idag trycker in alltför många hästar på för liten yta.
Att hästarna sedan är ute i skog och mark och rör på sig är väl inget konstigare än en vanlig motionär, hundägare eller cyklist. Ser betydligt mer förstörelse av skogsmaskiner och traktorer i skogen än hästar. För att inte tala om olycksrisken när det kommer folk på cross eller moped farande genom skogen. I kombination med djur kan det sluta riktigt illa. I dagens Sverige får vi nog vara tacksamma för att hästen håller landskapet öppet, men då ska de inte stå ensamma i små hagar i gassande sol med täcken på.

Christina Johansson – har du ensamrätt på att bo på landet och att vara ute i naturen ? I årtusenden har hästar varit ett fortskaffningsmedel och en oerhört viktig resurs för oss människor. Idag är de en viktig resurs för att hålla landskapet öppet och landsbygden levande. Vad är det som gör att du har större rätt att bo på landet än andra ?

Min avsikt var inte att reta upp hästägare med gårdar. Min reflektion var och är hur i herrans namn skall man hålla häst på 2 hektar i Krängshult inklämd mellan två åretruntboende familjer. Jag vidhåller att det är för litet. Ursäkta mig med stort U om jag har sårat någon på djupet. Det var verkligen inte min avsikt.

Bratteborgs ridanläggning är inte en kommunal anläggning, den drivs av ridklubben. Eftersom antalet nötdjur har minskat och hästantalet ökat, finns cirka 350 000 hästar i Sverige, tänk vad folk hästnäringen sysselsätter och att det finns folk som vill bosätta sig ute på landet, hela Sverige skall väl leva. Även betande hästar håller betesmarker öppna och det behövs, då tyvärr nötkreaturen minskar.

Var tacksam för att det finns intresse att folk vill bosätta sig på landet samtidigt är det bra att markägare vill sälja mark till blivande husägare.
På 40 år har mjölk samt kött besättningar minskat med cirka 15 gårdar i denna bygd. Vi måste tänka om
att det är med en levande landsbygd.

Hurra.

Hästgårdar under 5 hektar dessutom i anslutning till närboende skall inte få existera. Det finns dessutom redan för många så kallade hästgårdar i kommunen. Grannar och markägare blir lidande av att ”pållarna” skall ha fina skogsvägar att rastas på.

Christina, har du inget vettigt eller relevant att tillföra mer än dina personliga (helt ointressanta för övrigt) åsikter, vänligen spar dina reflektioner till familjemiddagen, där med säkerhet denna typ av diskussioner flödar. Tack på förhand

Jag tycker att min åsikt är både vettig och relevant. Vad du menar att den är ointressant förstår jag inte. Den kanske är ointressant för dig men för oss boende på landsbygden så är det ett problem när de kallas hästgård på 3 000 kvadratmeter. Vad är din definition på hästgård? Däremot har kommunen ridanläggning i bland annat Bratteborg med kunnig personal och möjligheter att rida finns.

Vad säger vår statsarkitekt om landskapsbilden i framöver. Han har som jag förstår mer påverkade beslut om hur det skall fortsättningsvis bli. Vid sjöarna Fängen och Sandsjön är landskapsbilden för dessa unik! Tack och pyttsan det är vi och våra generationer som skapat denna fina natur. De på östra sidan Sandsjön/ Fängen Sveaskogs marker alltså statens mark. Jag stödjer min hustru i vad gäller hästgårdar och tycker att mäklare som marknadsför så kallade hästgårdar är vilse. Vad är definitionen gård?

Bo och bygg på landsbygden, men inse att här gäller inte tätortens trygghet. Du måste betala minst 50 000, för elinkoppling och fiberanslutning minst 80 000. I Byarums tätort är kostnaden cirka 2 000. Jag ser det som boende med sju generationer före mig liksom flera i kommunen att förstör inte förutsättningarna inför framtiden för de som nu är vår framtid. Jag återkommer till Centerpatiets slogan om att Vaggeryds kommun skall vara hästkommun, hästverksamhet är okej men det bidrar inte med en enda skattekrona till vår kommun. Trevligt och sakligt om vi kanske skriver vad vi heter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *