Nyheter

Nej, vi bygger inte ut Furugården

Nyheter Den snabbt växande äldre generationen fick Empartiet, med Klas Gustavsson och Lennart Karlsson, att skicka in en motion till kommunfullmäktige. Under måndagens sammanträde blev det debatt, votering och beslut i utbyggnaden av Furugården i Vaggeryd. – Ni slogs om vem som skulle bli hotelldirektör på Talludden där ni tog snabba beslut, vässar Lennart Karlsson (EMP) med när han tar plats i talarstolen.

Lennart Karlsson gav sig inte.

Motionen från Empartiet, som inskickades i mars i år, gällde att bygga ut Furugården. 

– Nu måste kommunen vara på tårna och kunna svara upp på de utmaningar som kommer med den ökande befolkningen. Detta kommer också att medföra en ökande äldre befolkningsgrupp. Därför vill vi bygga ut Furugården och vårt förslag är Eken 4. Det finns en tomt söderut från nuvarande byggnad utmed Ekgatan och korsningen Storgatan. Den äldre befintliga byggnaden längs Storgatan köps in för att sedan rivas. Östra skolans fria ytor blir en stor och ypperlig parkering. Vi vill att man så snart som möjligt börjar projektera på att bygg ut Furugården i Vaggeryd, skriver Klas Gustavsson och Lennart Karlsson från Empartiet. 

Innan det var dags för beslut i kommunfullmäktige hade socialnämnden lämnat sin syn på saken:

”Ett boende behöver vara i en lämplig organisatorisk storlek. Vi har också beaktat att kommunen växer och även det område som benämns som centralt. Ett samarbete har under 1,5 års tid skett med stads- och planarkitekt med diskussion om lämplig placering av ett nytt särskilt boende. Socialnämnden kommer att fortsätta diskutera en lämplig placering för det nya boendet som planeras stå klart 2028. Vi föreslår att motionen avslås”. 

Den sista meningen yttrade även kommunstyrelsen och förslagslämnaren Lennart Karlsson var inte sen upp i talarstolen under måndagskvällen och han visade att han inte tänker släppa frågan så lätt.. 

Lennart Karlsson (EMP);
– Det är upp till 20-30 olika personer som kommer till hemmet när man har hemtjänst. Varför kan vi inte gå tillbaka till det här som var förr? Nu har vi bestämt att vi ska inte släppa detta på något sätt. Jag hoppas att vi tittar över det här snabbare. Vad är det som har ändrat sig för att vi tog bort det här särskilda boendet? Det kan inte bli någon kö om man inte kan komma in. Någon blev förbannad för jag sa kö, men jag säger väntrum i stället. Är det någon som kan förklara varför det inte finns någon kö? Vi släpper inte den här frågan. De som vill får bo hemma men de som vill komma in, känna matoset och se folk i korridoren..hoppas att vi kan hjälpas åt med det här. 

Ann-Katrin Löfstedt (M); 
– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Man måste planera och utreda innan vi vet hur vi ska göra. Socialnämnden har ungefär i ett års tid planerat för ett särskilt boende i Vaggeryd. Vi samarbetar med stadsarkitekten. Vi vill inte låsa det nya boendet, så kallat Säbo 2.0, vi vet inte exakt var det ska vara någonstans, men förstudien ska vara klar om ett år. 

Lennart Karlsson (EMP); 
– Det var precis det jag var rädd för. Ni minskar platserna. Ni stänger avdelningarna. Är det färre som kommer in på Furugården. Vad är det här frågan om. Det finns väl normer att bygga. Se till de äldre. Det här får kosta. 

Ann-Katrin Löfstedt (M); 
– De avdelningarna vi stängde är de vi renoverar och har ett biståndbedömt trygghetsboende. 

Gert Jonsson (M);
– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag som är avslag. Det måste lösas in en fastighet. Det är enkelt att häva ur sig. Det krävs lite mer än så. Jag är övertygad att det är lättare att planera för ett boende där det finns mer mark. Det här är komplex. Ha lite respekt för att det tar tid då det finns lagar och förordningar. 

Ingen idé att gå och sätta sig mellan replikerna. Till höger står Thomas Strand (S) och till vänster inväntar Lennart Karlsson (EMP) sin tur

Lennart Karlsson (EMP); 
– Orkar ni inte med att göra ritningar på äldreboende. Är det så fruktansvärt märkvärdigt att bygga? När den här motionen kom till Furugården kom den här äldreplanen upp som ett brev på posten.

Gert Jonsson (M); 
– Det handlar om att man måste ha en detaljplan. Det krävs ganska mycket. Ni måste ha respekt, det här är inte den lämpligaste platsen för ett äldreboende.

Lennart Karlsson (EMP);
– Ni slogs om vem av er som skulle bli bäste hotelldirektör på Talludden. Då gick det fort att besluta.

Thomas Strand (S); 
– Vi har haft planer på att bygga äldreboende länge. Vi vet hur bra det blivit med Mejeriet. Det fungerar inte riktigt som du säger. Vi kan inte bara säga att det är bara att bygga. Fundera ett år och sedan börja bygga.

Kommunfullmäktiges ordförande Mats Oskarsson (M) bedömde att debatten var avslutad och att församlingen skulle gå till beslut i bifall eller avslag till motionen om att bygga ut Furugården.

Votering begärdes och samtliga partier utom Empartiet röstade för ett avslag på motionen, som blev beslutet. Empartiet reserverade sig mot fullmäktiges beslut.

Klas och Lennart fick inget gehör för sitt förslag. Alla röstade emot.

___________________________
Om kommentarer

Du som kommenterar tänk på det här:

Inga påhopp tolereras på politiker, andra personer, föreningar, myndigheter eller andra. Inga svordomar eller antydningar till detta tillåts, då tas kommentaren bort med automatik. Rasism är självklart inte tillåtet.

Vi vill gärna att ni använder ert riktiga namn eller har ett återkommande alias. Ibland tvingas vi ta bort kommentarsmöjligheten på grund av att våra regler inte följs.

Blir det ingen bättring så kommer vi att förändra möjligheten att kommentera.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Nej, vi bygger inte ut Furugården

Kämpa på Lennart, man kan ju bara hoppas att dina motståndare kommer dit innan du gör det. Så får de märka hur bra och smidigt allting är.

Tack Lennart för att ni kämpar för de äldre i vår kommun. Det känns som det är lättare för en kamel att komma genom nålsögat, än för den som vill flytta in på Furugården. Man måste vara väldigt sjuk för att få ett rum, man tänker inte på ensamheten som många äldre lider av, och oron som anhöriga känner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *