Nyheter

Nexhat omvaldes till (S)-ordförande

Nyheter Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun – Vaggeryd Skillingaryds Arbetarekommun – höll under lördagsförmiddagen årsmöte i Skillingehus i Skillingaryd.

Deltagarna glest placerade i olika rum i Skillingehus. Privatbild

Ett 25-tal medlemmar hade mött upp dels på plats i olika rum, dels via den digitala plattformen zoom. Dagen inleddes med ett panelsamtal med fackliga företrädare med utgångspunkt i kollektivavtalet (aktuellt kollektivavtalets dag den 17 mars). I panelen deltog Besim Matoshi, ordförande för IF Metall Västbo-Östbo, Elisabet Walfridsson, ordförande för Kommunal Värnamo-Vaggeryd och Ted Pellikaan, ombudsman på Unionen region Småland. Moderator var Roger Ödebrink. Alla deltagare är boende i Vaggeryds kommun.

Behövs egentligen kollektivavtal? Är det inte omodernt?
Det öppnade moderatorn, lite provocerande med. Ja, blev naturligtvis svaret. Kollektivavtalet är fundamentet i arbetslivet som naturligtvis garanterar löneutveckling men också oerhört viktigt för arbetsmiljön och arbetstider. Ofta vill även arbetsgivaren ha kollektivavtal. Det blir ordning och reda på arbetsmarknaden, vilket är en stor fördel för företagen som många gången konkurrerar på en internationell marknad. I Sverige ser vi inte mycket av de protester som ibland kan ses på andra håll i världen. Många gånger tack vare samförståndet och arbetsfreden när man har kollektivavtal.

Deltagarna glest placerade i olika rum i Skillingehus. Privatfoto

Vill någon bli medlem i facket nuförtiden?
Ja, faktiskt. Särskilt under det senaste året under pandemin har fler upptäckt styrkan hos facket och att vara medlem. Yngre medlemmar ställer dock andra krav på facket i dag: Utbildningsfrågor, arbetsmiljö och inte bara löneförhandling.

Vad vill ni skicka med oss politiker?
Ställ krav på kollektivavtal i upphandlingar. Det är alldeles för många timanställda i kommunen (339 i oktober 2020). Heltid är en viktig fråga för Kommunal och bort med delade turer.

Årsmötet gick ganska snabbt och Nexhat Shabani fick förnyat förtroende som ordförande och styrelsen i övrigt omvaldes med ett undantag, Anna Karin Slunge tackade för sig. Ledamöter i styrelsen är Inger Strandlund, Magnus Dauhn, Patric Ahlberg, Robert Alkemark, Kenth Williamsson, Carina Ödebrink, Tuula Ingner, Simon Johansson och Marijo Corkovic.

Årsmötet fastställde listor till kommande kyrkoval i september 2021 för Skillingaryds församling och Byarums pastorat.  Årsmötet nominerade också kandidater 2022 års region och riksdagsval.

Pressmeddelande från Socialdemokraterna

Paneldeltagarna Besim Matoshi, IFMetall, Ted Pellikaan, Unionen, Elisabet Walfridsson, Kommunal och S-ordförande Nexhat Shabani framför Sven Ljungbergs målning i Skillingehus

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *