Nyheter

Niclas är ny skjutfältschef

Nyheter Vi har träffat Skillingaryds skjutfälts nya chef, kapten Niclas Cronqvist. ”Jag känner till området väl och har jobbat här tidigare”

Niclas Cronqvist bor på en gård mellan Sävsjö och Vetlanda

Sedan i början av april har Niclas Cronqvist haft sitt kontor inne vid skjutfältsexpeditionen vid Skillingaryds skjutfält.

Vi undrar förstås vem vår nya skjutfältschef är?

– Jag bor på en gård mellan Sävsjö och Vetlanda tillsammans med Carina och sonen Arvid. Min gård är såklart mitt stora fritidsintresse, där jag både har djur och skog. Jag är väldigt intresserad av jakt och skytte. Militär har jag varit i hela mitt liv. Började min karriär på A1 i Linköping som är ett artillerireglemente. Där var jag i fyra år innan jag sökte mig till hemmatrakten igen och Ing2 i Eksjö 1990. Jag har haft både en ingenjörstjänst och sedermera även mycket inom maskinsidan och då främst hjullastare och grävare. De senaste 11 åren tjänstgjorde jag på fältarbetsskolan, som är en skola där nya officerare utbildas.

Kapten Cronqvist är ett känt ansikte i området…

– Jag känner till området väl. Jag jobbade här mellan 1999 och 2004. Först jobbade jag med med Jens Andersson och därefter Axel Forthmeiier. Då hade jag hand om lägerbiten men fanns även ute på skjutfältet. När det formellt kom ut ett ledigt jobb här efter Jonas Wassborg visade jag intresse av att ta över, berättar Niclas Cronqvist när vi tagit plats på klassiska verandan, och soffan, utanför skjutfältsexpeditionen. 

– Miljön här i Skillingaryd är härligt och det är ett fantastiskt kulturarv. Det märks att det är en uppryckning både när det gäller det fortifikationska (reds anm; byggnaderna) och även militärt. Vi har en bra beläggning här i höst. Vi tycker såklart att fältet ska nyttjas då det ligger mycket bra centralt till i Sverige. Vi lider av sviterna av pandemin och det är svårt för bland annat hemvärnet som främst kommer från sina hem och träffas och då blir det svårt att utöva sin verksamhet. Det är skillnad när det gäller förbanden, de är ”redan i sin bubbla” och beblandar sig inte med andra grupper. 

Hur ser kapten Niclas Cronqvists dag ut i Skillingaryd?

– Vi har lite olika uppgifter och det beror på vem som är i tjänst. Vi jobbar mycket med säkerheten med de skjutande förbanden, kontrollerar att fältet är stängt när det ska och att all övning sker på rätt sätt. För min del är det mycket planering. Terrängbokningen avhandlas två gånger om året och i höst planeras vårens verksamhet då förbanden lämnar in sina underlag. Vi går igenom verksamheten och samordnar. Vi är tre anställda här i Skillingaryd i dagsläget och vi ser att det finns behov av fler…

Hur ser framtiden ut för övningsfältet?

– Jag hoppas att vi är fler framöver med tanke på att vi har en ökad beläggning, sist det var ökad verksamhet här i Skillingaryd fanns fyra servicemän och två officerare. Skillingaryds skjutfält är ett riksintresse, helt klart. 

Vad är det bästa med ditt yrke?

– Gamla klyschan med att man får träffa mycket folk stämmer bra in i mitt arbetet så det nämner jag såklart. Samt att det är ett väldigt fritt jobb. Tittar jag historiskt så tycker jag att en av de bästa delarna är att jag fått se stora delar av landet, avrundar Niclas Cronqvist, kapten och ny skjutfältschef i Skillingaryd. 

Vi ser en ökad beläggning, menar Niclas Cronqvist som är ny skjutfältschef i Skillingaryd

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *