Nyheter

Nominering är en halv seger

Nyheter Byarums pastorat är nominerad till ”Årets Kyrkogårdsförvaltning” i Sverige

Från vänster Håkan Johansson, Christian Säll, Tomas Härdstedt, Lars Lennartsson, Kristina Andersson, Raymond Svensson, Svante Johansson, Lars Andersson  [1/13]

Lars visar QR koden  [2/13]

Byarums kyrka  [3/13]

Raymond och Håkan visar de små spadarna till barnen  [4/13]

Byarums kyrka  [5/13]

Även små vattenkannor finns till de mindre besökare  [6/13]

Askgravlunden som är relativt nybyggd  [7/13]

Lars, Raymond och Håkan  [8/13]

Äldre gravsten av trä  [9/13]

Byarums kyrka  [10/13]

Lars visar hur man skyddar gamla stenar från vinterns väder  [11/13]

Planteringsjord finns att tillgå om besökaren vill  [12/13]

Askgravlunden på Byarums kyrkogård  [13/13]

För snart två veckor sedan fick Byarums Pastorat veta att någon i församlingen nominerat pastoratet till Årets Kyrkogårdsförvaltning.

– Roligt givetvis. Vi tycker att vi gjort bra lösningar och under en längre tid har vi jobbat med nytänk och utvecklat oss själva och pastoratet. Vi har infört askgravlund som är ett mellanting mellan gravplats och asklund och jobbat mycket med kulturinventering, säger Lars Andersson som är ansvarig för kyrkogårdsförvaltningen i Byarums pastorat.

– Vi har dokumenterat alla gravstenar, vissa har vi bevarat på platsen och det finns historik om gravstenen. Vi jobbar med länsstyrelsen, länsmuseet och de lokala hembygdsföreningar, fortsätter Lars.

– Kyrkan har QR-kod som man kan använda i kyrkan och vid de mest kulturvärda gravplatserna. Vi som jobbar här är nytänkande organisation. Det behöver oftast inte vara så stor investering utan det kan vara det lilla som gör det, säger Håkan Johansson som har jobbat i pastoratet i 43 år.

– Vi kan tyckas att vi är lite nördar på det här, skrattar Lars medan han berättar att jobbarkompisarna gärna åker runt på helgerna och tittar på kyrkogårdar.

– Vi ser det som en halv seger att komma med i nomineringen. Vi är en liten förvaltning, men vi har vågat tänka högt och vi har fantastiskt bra dialog med arbetslaget, politiker, tjänstemän, säger Lars.

– Bra gäng att jobba med, men idag är det lite kallt ute. Trivs bra med gänget här och vår framåtanda. Inte bara historia utan vad vi gör i morgon och nästa år. Kul att vi är nominerade, säger Raymond Svensson som är säsongsanställd vid pastoratet.

– Ingen som tänkte på att det skulle vara räcken till alla trappor förr. Vi har målat upp allt och snyggat till. Grindarna gnisslar inte när man kommer in till kyrkogården. De här små grejerna gör mycket, fortsätter Håkan.

Antal helårsanställda är strax över fem personer och ingen av dessa i arbetslaget har ännu fått reda på sin slutplacering i årets kyrkogårdsförvaltning. Bedömningskriterierna är bland annat skötsel, drift, organisation, arbetsmiljö, kundservice, utveckling och kulturarv. Juryn består av representanter från arbetsgivarorganisationen och Sveriges Kyrkogårds- och krematorieförbund. Syftet ska vara att uppmärksamma förtjänstfulla insatser av långsiktig karaktär inom begravningsverksamheten.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *